Нова атомска бомба: Вјештачка интелигенција за десетак година надмашује људску

Научници су уплашени својим успјехом у области вјештачке интелигенције, а напредак у тој области стручњаци пореде са развојем атомске бомбе.

понедељак, 1 новембра, 2021 / 22:55

"Гардијан" наводи да је тешко предвидјети када би вјештачка интелигенција могла премашити људску, те као најоптимистичније сценарије наводи интервал од десетак година, а за песимистичне неколико стотина година.

Али, већина стручњака сматра да ће то бити до краја овог вијека.

Проблем је шта ће се догодити када роботи и друге интелигентне машине надмаше људе будући да то нико не зна.

Дио научника сматра да је потребна хитна акција којом би се обезбиједила контрола над суперинтелигентном вјештачком интелигенцијом.

Као један од примјера, скептици у научном свијету наводе зравство.

Вјештачка интелигенција може да помогне у лијечењу бројних болести, али ако од ње људи затраже да што прије пронађе лијек за рак то би могло веома опасно.

Наиме, док покушава да пронађе начин за лијечење рака, вјештачка интелигенција истовремено може да експериментише на људима и тако почне да трага за начином на који може изазвати туморе у цијелој људској популацији.

Укратко, вјештачка интелигенција могла би да људе искористи као покусне куниће у експериментима који би могли бити фатални за цијело човјечанство.

Да би вјештачки умови били опасни за људе, они их по интелигенцији чак ни не морају премашити, па тако постоји могућност злоупотребе алгоритама који одлучују шта ће се приказивати на друштвеним мрежама.

Обичном злоупотребом алгоритама могуће је "испирати мозак" корисницима.

Број стартапова који користе вјештачку интелигенцију за само годину дана порастао је за 60 одсто.

Нарочито је опасна вјештачка интелигенција у области војних наука, преноси "Гардијан".