07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Нормализација се исплати: Повезале се берзе дијаманата у Израелу и Дубаију

Берзе дијаманата у Израелу и Дубаију су објавиле да су крајем прошле седмице постигле споразум о јачању трговине само неколико дана пошто је Израел у Бијелој кући потписао споразуме с Уједињеним Арапским Емиратима и Бахреином о нормализацији односа.

понедељак, 21 септембра, 2020 / 12:27

Споразумима из Вашингтона, уз посредовање САД, УАЕ и Израел први пут износе у јавност своје скровите економске везе. УАЕ су прошлог мјесеца најавили крај бојкота Израела, дозволивши да трговина тече између нафтом богатих Емирата и Израела. Емиратске и израелске банке и истраживачке компаније већ су пожуриле да потпишу споразуме, преноси Бета.

Израел, некада највећи свјетски продајни центар дијаманата, и даље је лидер у полирању великих дијаманата и сједиште је снажног сектора високе технологије. Дубаи, регионални финансијски центар, домаћин је трговине дијамантима у настајању. Та дјелатност је тамо порасла са извозне трговине од 3,6 милијарди долара 2003. на 23 милијарде у 2019. години.

Израелска берза дијаманата отвориће канцеларију у Дубаију, док ће “Дубаји Мулти Коммодитиз Центар” економски слободна зона, поставити трговину у Рамат Гану у Израелу, бази израелске берзе.

Ахмед Бин Сулајем, шеф ДМКЦ-а и предсједавајући Дијамантне берзе Дубаија, рекао је да ће споразум “привући предузећа у Емират, појачати регионалну и међународну трговину драгим каменом”.

Јорам Дваш, шеф Израелске бурзе дијаманата, похвалио је економске слободне зоне Дубаија и “погодне услове пословања”.Коментариши