Норац на слободи 25. новембра

Бивши хрватски генерал Мирко Норац, који је осуђен на 15 година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Госпићу и Медачком џепу, биће пуштен из затвора 25. новембра, одлучила је Комисија за условну слободу Министарства правосуђа Хрватске. Норчев адвокат Влатко Нуић изјавио је да још није добио одлуку Комисије и додао да ће његов […]

петак, септембар 16, 2011 / 09:16

Бивши хрватски генерал Мирко Норац, који је осуђен на 15 година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Госпићу и Медачком џепу, биће пуштен из затвора 25. новембра, одлучила је Комисија за условну слободу Министарства правосуђа Хрватске.

Норчев адвокат Влатко Нуић изјавио је да још није добио одлуку Комисије и додао да ће његов клијент из затвора у Липовици бити пуштен чим буде проведена уобичајена процедура, јављају хрватски медији.

Норац је у затвору од марта 2001. године и одслужио је двије трећине казне.

Прво је осуђен на 12 година затвора због ратних злочина почињених на подручју Госпића, а затим за злочине у Медачкоме џепу на шест година.

Када је и друга пресуда постала правоснажна, Врховни суд му је одредио јединствену затворску казну од 15 година.

Суђење за ратне злочине у Медачкоме џепу било је први случај који је Хашки суд препустио хрватскоме правосуђу.

Норац је у затвору у Липовици смјештен на полутовореном одјељењу и због доброг владања допуштени су му изласци викендом, а за вријеме служења казне он се вјенчао и добио дијете.

Због новонастале животне ситуације, Норац је могао да тражи помиловање од тадашњег хрватског предсједника Стјепана Месића, али ту прилику није искористио. Прошле године предсједник Иво Јосиповић одузео му је генералски чин.

Медији наводе да ће на слободу крајем новембра бити пуштен и Хрвоје Петрач, који је осуђен због отмице сина генерала Владимира Загорца и изнуде, те Леон Сулић, осуђен због привредног криминала у "Кроациабусу"Оставите одговор