Ноле, пази од кога примаш награде

Не сматрамо да је награда Независних новина по било чему битна, али је више него занимљиво ко ју је добио. Пишу: Жељко Свитлица и Марко Шикуљак  Новинар Независних јавља са лица мјеста да су Тадић, Додик и Ђоковић управо ушли у хотел Босну. Један бањолучки средњошколац је узјавио да је велики број ђака напустио наставу […]

среда, новембар 30, 2011 / 16:25

Не сматрамо да је награда Независних новина по било чему битна, али је више него занимљиво ко ју је добио.

Пишу: Жељко Свитлица и Марко Шикуљак 

Новинар Независних јавља са лица мјеста да су Тадић, Додик и Ђоковић управо ушли у хотел Босну. Један бањолучки средњошколац је узјавио да је велики број ђака напустио наставу како би видио Ђоковића и узео аутограм.

Ово је напис из Независних новина, гдје се из минута у минут, из корака у корак пратио данашњи догађај у центру Бање Луке.

Они, који свих ових година нису напуштали наставу, него будно пратили лекције, сјетиће се свих имена која су се прије Новака Ђоковића нашла на награди “Личност године“.

Списак се не мора тражити јер нека имену се незаборавна: Клифорд Бонд, Мирсада Прашо, Рафи Грегоријан, Милорад Додик, Мирослав Лајчак, Сулејман Тихић, Тања Фајон и Иво Јосиповић.

Да не буде забуне

Зашто не би напоменули ко су лауреати? Рафи Грегоријан је један од низу апартчика који су се у нашој земљи понашали као колонизатори у Африци или Индији, кршећи сваку помисао демократије, покушавајући од општине Брчко направити државу у држави, и одушевљавајући се тиранским одлукама Педија Ешдауна, који је одузео грађанска и људска права на стотинама људи.

Мирослав Лајчак – Саучесник Педија Ешдауна, пошто није укинуо његове одлуке.

Сулејман Тихић – Најупорнији (и најуспјешнији) борац у разграђивању Српске. Продао причу о томе како Бошњаци не могу заувијек стајати на положају жртве, као и да су и други гинули. Сад се тога не сјећа.

Милорад Додик је своју награду поштено исфинансирао донирајући овој фирми без икакве логике више стотина хиљада марака.

Сад ваља и српски спортиста

Из листе се види да до сада ни једном награда није уручена неком ко је нешто стекао својим радом, неком ко се издигао из просјека, неко ко је дао позитиван примјер ка одређеним вриједностима. Све награде су додијељене полтронски, према ономе ко је тада био главна нада међународне заједнице. 

Новак Ђоковић, наравно, нема ништа с њима, нити се умањује величина његовог успјеха – прије ће бити да је списак личности године огледало у којем Независне новине могу са сигурношћу да утврде, ко их је и како листао и на коју страну..

Ђоковић је без сумње могао бити личности и прошле и претпрошле године, али тада су политичари били у првом плану. Како данас нема много оних који би били добитници, али има много оних који би се огребали о његову популарност и харизму, он је добитник. Искрено, вјеровали смо да ће то бити Борис Тадић, али кад већ није добио награду за изјаву да ће свим средствима спријечити да одређене странке које су на изборима добили подршку грађана Србије никада не дођу на власт, онда неће никада. Схватате да сва средства против демократије значе и рат.

На крају

Тиме се међутим не умањује титула коју Ђоковић заслужује. Он јесте личност године у срцима свих својих сународника и свих оних који навијају када он игра. На том таласу, Независне новине су и одредиле добитника, што се не може рећи у случају Новакових претходника. Већина њих, међу истим људима који навијају за тенисера, није имала ни једног навијача – осим Независних новина, наравно. Јер “није потребно да читамо између редова“.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Награде добија од оних који му их дају.Нема он везе са тим.Ни са споменутим списком.А могли сте и око слика да се потрудите мало.Ово је част за Српску и БЛ а ко овде види политичаре у првом плану,није нормалан.

 2. Bigeru, ummmmuuuuuuukni. Sramota Srpske i tragedija je firer dodik. Ubica svoga naroda. Stotinama hiljada je oteo posao, penzionere je osudio na smrt ubijajući ih bijedom. Dezerter, ratni profiter, sluga globalističkofašistička.
  Njemu tamo nije bilo mjesto. On pogani srpsku zemlju na koju staje.

 3. Драги пријатељи,

  Нико не оспорава да је Новак Ђоковић заслужио награду, чак, неколико пута у тексту то се понавља.

  Сви ми навијамо за Новака, осим неких који више воле Федерера, али то је већ унутрашња ствар редакције. У тексту се проблематизује нешто друго.

  Поздрав

 4. Tc, tc, tc… važno je da se Mirjana Kusmuk slikala sa Noletom! Može li išta u RS proći bez ove žene-blavora, da ga ona ne „začini“. Krajišniku je bila šef kabineta, Dodiku je urednik… ko smije da se kladimo da će i sutra, bez obzira ko bude na vlasti, ona i njen muž naći načina da isplivaju na površinu, kao govna u toku poplave!?x-(

 5. Dobro bi bilo da je stalo na tome. Računaj :A, gdje sam tu ja?
  A, obeleženi došao da u tom društvu pozove one jadnike sa barikada. To mu je bio glavni cilj. I, ovaj naš glavonja iskoristio priliku da se dokaže Eštonovoj pa joj i on daljinskim oblizao guzu.

 6. Замајавање јавности, ал најжалоснији тренутак вечери кад Куста каже, парафразирам – Овим путем ћемо брже до Европе. Од кад је то он постао еврофил и зар му та ЕУропа почиње од Крватске?

 7. Замајавање јавности, ал најжалоснији тренутак вечери кад Куста каже, парафразирам – Овим путем ћемо брже до Европе. Од кад је то он постао еврофил и зар му та ЕУропа почиње од Крватске?

 8. Ноле је заслужио награду од Републике Српске и да се церемонија организује путем званичне институције Републике Српске, а не преко приватне новиндке куће којој Влада даје помоћ ни зашто и ни згог чега.(Не)“зависне“ новине ни за Републику Српску немају ћирилично издање…(њихов допринос за историју,културу и традицију).

 9. Можда је подигао гледаност на тв-у, коју нико више не гледа..Ма оно што је мени најзанимљивије око свега тога, да се нешто пуно не прима готово нико на Нолетову награду, то некако као кад леди гага прими неко мтв признање, нешто споредно, али и још више од тога и та „вијест“ ако је нека вијест да се то све дешава у Бањалуци исто као у неком градићу на далеким маргинама од наше стварности, ето нпр исто да се то дешавало негдје на Ла Валети на малтешком острву.

 10. Шта се смарате небитним Љубичићем? Кад већ помињете одлазак авионом у избјеглиштво, прочитајте ово:

  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:356038-Posmrtni-ostaci-Slobodana-Jovanovica-stizu-u-Srbiju

  „A kada je davne 1941. godine otišao u izgnanstvo, nije znao da li će se vratiti. Jovanovićevi biografi zapisali su da je, ulazeći u avion koji ga je, sa ostalim članovima vlade, odveo u doživotno izbeglištvo, kroz suze rekao: ”Ovo je najnesrećniji dan u mom životu”. Kasnije, kada su mu komunističke vlasti nudile da se vrati u zemlju pod određenim uslovima, poručio je: ”Vratiću se sa slobodom!”. „

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *