Ноћ похођења театра

У суботу, у 20 сати и шест минута , у бањолучком Парку Петар Кочић, на мјесту гдје је некада била фонтана, глумац Дејан Андрић извешће свој ауторски пројекат “Арто Луда“. “Невид театар“ чији је Андрић члан, склон је откривању простора изван оних који се назвају позоришним сценама, а одабрао је мјесто у парку јер му […]

среда, новембар 16, 2011 / 16:29

У суботу, у 20 сати и шест минута , у бањолучком Парку Петар Кочић, на мјесту гдје је некада била фонтана, глумац Дејан Андрић извешће свој ауторски пројекат “Арто Луда“.

“Невид театар“ чији је Андрић члан, склон је откривању простора изван оних који се назвају позоришним сценама, а одабрао је мјесто у парку јер му фонтана, каже, недостаје. Уједно, то ће бити “протест против проституисања идеје позоришта“, вели Андрић и идеја уопште, додајемо ми.

“Арто луда“ је једна од 42 позоришне представе и или сродне сценске изведбе које ће се одржати у Ноћи театра, у којој учествује 38 позоришта из 18 градова РС и ФБиХ. Програм манифестације, коју по други пут координише и организује Босанско нараодно позориште из Зенице, примарно обухвата позоришне представе, а и остале облике сценских умјетности (међународне копродукције и гостовања, читања и упризорења текстова савремених европских аутора, вишејезичност, округле столове и сусрете с директним интернетским укључивањем, концерте, изложбе, играонице и радионице за дјецу, те пригодну гастрономску понуду).

У 2011. поред БиХ учествују: Хрватска, Србија, Црна Гора, Аустрија, Словенија и Словачка.

Примарна идеја Ноћи театра је дати посјетиоцима прилику упознавања позоришта из друге визуре, одласком иза сцене, у просторије позоришта у које публика иначе нема приступ, упознати их с начином његовог функционисања, позвати их на отворени дијалог, дискусију, позвати их на нове изведбе и округле столове, те једноставно отворити комуникацију на свим нивоима. Циљ манифестације је побољшавање међутеатарске сарадње и умрежавање позоришта у БиХ.

Дакле, као и у Ноћи музеја када радозналци походе музеје који широм отворених врата славе своју улогу, у суботу отиђите у позорише, погледајте представу и завирите иза, тамо гдје све настаје.

Програм

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *