Нобелова награда за хемију Израелцу Данијелу Шехтману

Нобелова награда за хемију 2011. године додељена је израелском научнику Данијелу Шехтману за откриће квази-кристала, саопштио је у Стокхолму Нобелов комитет. Шехтман је 8. априла 1982. открио кристал „у којем су атоми били састављени у непоновљивом моделу”, што је супротно законима природе, наводи се у саопштењу Комитета. То откриће названо квази-кристали подудара се са „фасцинантним […]

среда, 5 октобра, 2011 / 14:00

Нобелова награда за хемију 2011. године додељена је израелском научнику Данијелу Шехтману за откриће квази-кристала, саопштио је у Стокхолму Нобелов комитет.

Шехтман је 8. априла 1982. открио кристал „у којем су атоми били састављени у непоновљивом моделу”, што је супротно законима природе, наводи се у саопштењу Комитета.

То откриће названо квази-кристали подудара се са „фасцинантним мозаицима арапског свијета који су репродуковани у атомском низу: правилној форми која се никада не понавља”.

Шехтман је рођен 1941. године у Тел-Авиву и професор је на Технолошком институту у Хаифи.

Нобелова награда за књижевност биће додијељена у четвртак, добитник награде за мир бити објављен у петак у Ослу, а лауреат за економију 10. октобра.