03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Нобелова награда за хемију Французу и двојици Американаца

Жак Дубоше, Јоаким Франк и Ричард Хендерсон добитници су Нобелове награде у области хемије, за развој крио-електронске микроскопије, објавила је Шведска краљевска академија наука, пренио је "Дојче веле”.

среда, 4 октобра, 2017 / 13:39

Трио научника награђен је због великог напретка у проучавању сићушних дијелова елемената на којима је заснован живот.

Како је саопштено из Нобеловог комитета, Дубоше, Франк и Хендерсон награђени су због "развоја крио-електронске микроскопије високе резолуције за одређивање структуре биомолекула у раствору”, навео је "Вашингтон пост”. Рад Дубошеа, Франка и Хендерсона, омогућиће научницима да визуализују протеин на атомском нивоу.

Научници морају да држе молекуле у мјесту како би их снимили у високој резолуцији. Друге микроскопске технике, попут кристалографије X-зрака много су грубље од крио-електронске микроскопије. Биохемичар Петер Брзезински рекао је јуче да будућност крио-електронског снимања неће бити просто фотографисање, већ снимање молекула у покрету, филмова који освјетљавају свијет на атомском нивоу.

– Крио-електронска микроскопија је "кул” метод за представљање елемената живота – рекао је члан комитета Горан Хансон из Стокхолма.

Дубоше, швајцарски држављанин, је професор Универзитета Лозана. Јоахим Франк, рођен у Немачкој, професор је Универзитета Колумбија у Њујорку, док је Ричард Хендерсон из Шкотске професор Универзитета Кембриџ у Великој Британији.

Шведска краљевска академија наука до сада је додијелила 109 награда из области хемије, а прву је 1091. добио Јакобус Хенрикус ван ‘т Хоф, холандски физиохемичар. Прошле године Нобелову награду за хемију подијелила су такође три истраживача – Жан-Пјер Соваж, Фрејзер Стодарт и Бернард Феринга, за дизајн и синтезу молекуларних машина.

У понедељак је отворена додјела Нобелових награда, именовање добитника из области медицине, америчког триа којег чине Џефри Хол, Мајкл Росбаш и Мајкл Јанг. Они су награђени за рад у области циркадијалног ритма.

У уторка су тројица америчких астрофизичара добила Нобела за физику, за свој допринос у детекцији гравитационих таласа, чије је постојање прије више од једног вијека предвидео Алберт Ајнштајн.

Сутра ће бити проглашен добитник, или добитници, Нобелове награде за књижевност, а у петак за мир.

Нобелова награда, коју је 1895. установио шведски изумитељ динамита Алфред Нобел, износи 1,1 милион долара (938.949 евра).