Нобелова награда за физику додијељена Французу и Американцу

Нобелова награда за физику ове године је додијељена Сержу Харошу из Француске и Американцу Дејвиду Вајнленду за њихов експериментални рад у области квантне оптике, саопштила је Шведска краљевска академија. Овај рад може да има примјену у многим областима, укључујући прављење супербрзих квантних компјутера, наводи се у саопштењу. Харош и Вајнленд су ове године, као пионири […]

уторак, октобар 9, 2012 / 13:30

Нобелова награда за физику ове године је додијељена Сержу Харошу из Француске и Американцу Дејвиду Вајнленду за њихов експериментални рад у области квантне оптике, саопштила је Шведска краљевска академија.

Овај рад може да има примјену у многим областима, укључујући прављење супербрзих квантних компјутера, наводи се у саопштењу.

Харош и Вајнленд су ове године, као пионири истраживања о прецизној контроли фотона без њиховог уништавања, били велики фаворити за добијање Нобелове награде.

"Можда ће квантни компјутер промијенити свакодневни живот у овом вијеку на исти радикалан начин на који је то класичан компјутер учинио у прошлом вијеку", навела је Шведска краљевска академија.

Њих двојица ће подијелити новчани дио награде у износу од 1,2 милиона долара.

Нобелова награда додјељује се сваке године од 1901. године у областима медицине, физике, хемије, књижевности, мира и економије. Први добитник овог признања био је Нијемац Вилхелм Рентген за откриће икс-зрака, а ове године ће укупан број добитника достићи 194.

Име добитника награде из области хемије биће објављено сутра, а лауреати Нобелових награда за књижевност и мир биће проглашени касније ове седмице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *