Нобелова награда за економију уопште не постоји?

Како сад, то, кад смо сви чули да се она додјељује?

среда, октобар 5, 2016 / 11:44

Како сад, то, кад смо сви чули да се она додјељује?

Када се помене Нобел за економију, углавном ћете чути да славни шведски научник у свом завјештању није одредио ову дисциплину међу оних пет за које се додјељује нарада. Није згорег подсјетити, то су физика, медицина или физиономија, хемија, књижевност и награда за мир.

Награда за економију, која се шлепа на Нобелово име је награда коју не додјељује Нобелов комитет. Њу додјељује Шведска централна банка од 1968. када је прославила 300 година постојања, што је чини најстаријом централном банком на свијету.

Већ увелико познато Нобелово име и гласовитост његове награде убачено је тако што је награда Шведске банке названа Награда Шведске банке за економске науке у знак сјећања на Алфреда Нобела.

Ипак, лауреати из економије примају диплому и златну медаљу од шведског краља 10. децембра у Стокхолму на истој церемонији на којој и добитници “правог Нобела”. И једнак новчани износ.

У фебруару 1995. године је одлучено да награда за економију буде дефинисана као награда за друштвене науке, отварајући тако Нобелову награду великим доприносима из других области, као што су политичке науке, психологија и социологија.  1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *