03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Да ли Нобелова награда за економију уопште постоји?

Какво је то сад питање, кад смо сви чули да се она додјељује?

среда, 5 октобра, 2016 / 11:44

Када се помене Нобел за економију, углавном ћете чути да славни шведски научник у свом завјештању није одредио ову дисциплину међу оних пет за које се додјељује нарада. Није згорег подсјетити, то су физика, медицина или физиономија, хемија, књижевност и награда за мир.

Награда за економију, која се шлепа на Нобелово име је награда коју не додјељује Нобелов комитет. Њу додјељује Шведска централна банка од 1968. када је прославила 300 година постојања, што је чини најстаријом централном банком на свијету.

Већ увелико познато Нобелово име и гласовитост његове награде убачено је тако што је награда Шведске банке названа Награда Шведске банке за економске науке у знак сјећања на Алфреда Нобела.

Ипак, лауреати из економије примају диплому и златну медаљу од шведског краља 10. децембра у Стокхолму на истој церемонији на којој и добитници "правог Нобела”. И једнак новчани износ.

У фебруару 1995. године је одлучено да награда за економију буде дефинисана као награда за друштвене науке, отварајући тако Нобелову награду великим доприносима из других области, као што су политичке науке, психологија и социологија.1 КОМЕНТАР