Нобела за мир добио колумбијски предсједник Хуан Мануел Сантос

Овогодишњи добитник Нобелове награде за мир је колумбијски предсједник Хуан Мануел Сантос, објавио је данас Комимтет за додјелу нобелове награде.

петак, 7 октобра, 2016 / 11:27

Овогодишњи добитник Нобелове награде за мир је колумбијски предсједник Хуан Мануел Сантос, објавио је данас Комимтет за додјелу нобелове награде.

Сантос је награду добио због свог труда да оконча 50 година дуг грађански рат у тој земљи са герилским побуњеницима ФАРК. Сантос је 15. шеф државе који је добио ово признање.

Претходно, Норвешка национална телевизија објавила је пре званичне објаве Комитета да су овогодишњи добитници преговарачи о иранском нуклераном споразуму, Ернест Мониз и челник иранске организације за атомску енергију Али Акбар Салехи.

Прије објаве добитника, кладионице су највише шансе давале сиријским "Бијелим шљемовма", волонтерима који су према процјенама спасили око 60.000 људи из Алепа, као и преговарачи о иранском нуклераном споразуму. Међу политичким лидерима била је и Ангела Меркел, а велики број људи и институција очекивало је да Нобела за мир добије Едвард Сноуден.

Добитник Нобелове награда за мир изабран је са рекордне листе од 376 номинованих кандидата, међу којима је 228 појединаца и 148 организација.

Један од кандидата био је и Доналд Трамп, али и Светлана Ганушкина, руска мамтематичарка која се поседњих десет година бави заштитом људских права и радом са мигрантима, конгоански хирург Денис Маквеге који лијечи жртве сексуалног насиља у грађанском рату у тој земљи, папа Франциско и становници егејских острва који су примили избјеглице.

Нобелова награда за мир једина је која се додјељује у Норвешкој, остале се додјељују у Шведској.