Ноам Чомски: Израелско мијешање у америчке изборе веће је од руског

Амерички лингвиста и филозоф Ноам Чомски оптужио је Израел за "безобразно" мијешање у амерички изборни процес који увелико надмашује било шта што је евентуално предузела Русија.

среда, 19 септембра, 2018 / 14:55

У коментару у коме оптужује већину медија да се усредсређују на теме које сматра маргиналним, а занемарују питању која представљају "егзистенцијалну опасност" као што су климатске промјене, осамдесетдеветогодишњи лингвиста изјавио је да је у великом дијелу свијета фокус америчких медија на тобожњу руску умијешаност у изборе 2016. године "пошалица".

"Прије свега, ако сте заинтересовани за страну умјешаност у наше изборе, било шта што су Руси можда урадили готово да је непримјетно у поређењу са ониме што једна друга држава отворено, безобзирно и уз огромну подршку чини", рекао је.

Говорећи за "Демокраси нау" (Democracy Now, енглески: Демократија сада), господин Чомски је додао: "Израелске интервенције у америчким изборима увелико премашују било шта што су Руси могли да ураде, знате, чак до тачке гдје премијер Израела, Нетањаху одлази директно у Конгрес, без да информише предсједника, и обраћа се Конгресу уз свеопшти аплауз, покушавајући да поткопа предсједникову политику – то је оно што се десило са Обамом и Нетањахуом 2015. године."

У марту 2015, на позив републиканског предсједника дома Џона Бонера (John Boehner) и уз помоћ израелског амбасадора у Сједињеним Државама, Рона Дермера, израелски премијер Бењамин Нетањаху се обратио заједничкој сједници оба дома Конгреса о нуклеарном договору са Ираном који је тек требао да буде потписан. Он је то урадио а да формално није обавијестио Бијелу кућу, што је наводно разљутило Барака Обаму. Његова администрација се у наредним мјесецима придружила договору седам страна који је требало да ограничи наводна иранска настојања за прибављање нуклеарног оружја.

У говору пред Конгресом који је бојкотовало више од педесет демократа, господин Нетањаху је јасно назначио своје противљење договору.

"Овај договор неће бити препрека наоружавању", рекао је господин Нетањаху што је пропраћено гласним аплаузом. "Он ће бити препрека контроли наоружавања. И Блиски исток ће ускоро бити премрежен нуклеарним замкама. Регион гдје мали сукоби могу да буду окидач за велике ратове претвориће се у нуклеарну кутију шибица."

Нападајући Обамин приједлог договора са Ираном, додао је: "Морамо бити уједињени да бисмо зауставили ирански марш освајања, потчињавања и терора."

Господин Чомски је рекао како Путин никада није одржао такав говор у Конгресу, за који су политички посматрачи рекли како је јединствен по начину на који је страни лидер тако отровно напао политику америчке владе.

"Да ли је Путин дошао да се обрати заједничкој сједници Конгреса покушавајући да их позове да измјене америчку политику, а да притом није ни информисао предсједника", рекао је.

"А то је само дјелић једног огромног утицаја. Тако да, ако сте којим случајем заинтересовани за страни утицај на изборе, има ствари на које треба обратити пажњу. А чак је и то само шала."

Моћ произраелског лобија је дуго једна од спорних и оспораваних тема у Вашингтону. Џон Мершајмер (John Mearsheimer) и Стивен Валт (Stephen Walt) објавили су 2007. године чланак "Израелски лоби и америчка спољна политика" (The Israel Lobby and US Foreign Policy), у коме је описан овај лоби као "лабава коалиција појединаца и организација које активно раде како би усмјериле америчку спољну политику у произраелском правцу".

Коалиција обухвата групе као што је моћни Америчко–израелски комитет за јавне послове (American Israel Public Affairs Committee, AIPAC), произраелску групу са седиштем у САД која је ове године потрошила 1,75 милиона долара како би промовисала произраелске политике.

Годишња конвенција ове групе је честа станица за политичаре који настоје да добију изборе или да буду реизабрани, а господин Нетањаху јој се обратио неколико пута. Водећи говорници 2016. били су потпредсједник Џо Бајден, некадашњи државни секретар Хилари Клинтон, републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп, гувернер Џон Кејсик, сенатор Тед Круз и предсједавајући домом Конгреса Пол Рајан.

Вебсајт групе наводи да је: "Мисија AIPAC да ојача, заштити и унаприједи америчко–израелске односе на начине који би оснажили безбједност Сједињених Држава и Израела."

Ни израелска амбасада у Вашингтону ни AIPAC нису одмах одговорили на упите о наводима господина Чомског.

У свом коментару за Демократију сада, господин Чомски је рекао како су медији "фокусирани на питања која су подоста маргинална. Постоје много озбиљнија питања која су скрајнута".

"Од свих Трампових политика, она која је најопаснија и најдеструктивнија, која у ствари представља егзистенцијалну пријетњу, јесте његова политика о климатским промјенама, о глобалном загријавању", рекао је.

"То је заиста деструктивно. И ми се суочавано са блиском пријетњом, не нечим што је удаљено, која може да нанесе огромну штету. Ефекти су већ видљиви али то није ништа у односу на оно што нас чека."

Додао је: "То је врста питања о којима треба дискутовати. Умјесто тога… имамо усредсређеност на оно што ја вјерујем да су маргиналије".

Превео Милош Милојевић

Извор The Independent/Стање ствари, 19. септембар 2018.