ЊУЈОРК: Водећи индекси непромијењени

ЊУЈОРК- Водећи индекси на Вол Стриту јуче су остали готово непромијењени јер су улагаче на опрез натјерале назнаке слабљења америчке економије и јачања инфлације. Дју Џонс индекс ојачао је 0,12 одсто, на 12.285 бодова. С&П 500 остао је непромијењен на 1.314 бодова, док је Насдак индекс ослабио 0,05 одсто, на 2.760 бодова. На самом почетку […]

петак, 15 априла, 2011 / 13:43

ЊУЈОРК- Водећи индекси на Вол Стриту јуче су остали готово непромијењени јер су улагаче на опрез натјерале назнаке слабљења америчке економије и јачања инфлације.

Дју Џонс индекс ојачао је 0,12 одсто, на 12.285 бодова. С&П 500 остао је непромијењен на 1.314 бодова, док је Насдак индекс ослабио 0,05 одсто, на 2.760 бодова.

На самом почетку јучерашњег трговања С&П 500 индекс пао је готово један одсто због слабих података с америчког тржишта рада. Прошле недјеље број захтјева за помоћ незапосленима порастао је на 412.000, док су аналитичари очекивали пад, преноси СЕЕбиз.еу.

С обзиром да и други макроекономски подаци у посљедње вријеме нису баш сјајни, у анкети Ројтерса аналитичари су смањили процјене овогодишњег раста америчког бруто домаћег производа с 3,1 на 2,9 одсто.

Улагаче је забринуо и податак о већем него што се очекивало расту произвођачких цијена у марту. Јачање инфлацијских притисака могло би натјерати америчку централну банку на заоштравање монетарне политике, а врло попустљива монетарна политика и велика ликвидност финансијског сектора већ дуже вријеме представљају главне подстицаје раста тржишта капитала.

Под највећим притиском су, други дан заредом, биле дионице банака. КБВ индекс банкарског сектора пао је 1,1 одсто.

Цијене дионица Моргана и Бенк оф Америка пале су више од један одсто. Највише – 2,7 одсто је потонула цијена Голдмем Сакса, након што је истрага у Сенату дошла до нових доказа да та банка својевремено није улагачима објаснила све ризике приликом продаје сложених финансијских производа.

У другом дијелу трговања водећи индекси су се опоравили, што се понајвише захваљује расту цијена дионица у енергетском сектору.

С&П индекс тог сектора ојачао је 0,6 одсто, јер је терминска цијена нафте на берзи у Њујорку порасла више од један одсто, пробивши се изнад нивоа од 108 долара по барелу.

Ојачале су и дионице у дефанзивним секторима, као што су прехрамбени и фармацеутски. Цијене дионица Кока Коле и Крафт фуда порасле су више од 1,5 одсто, док је дионица Мерка поскупила 1,2 одсто.Оставите одговор