Њујорк тајмс зазива санкције против Пољске

Европска Унија би могла санкционисати Пољску због спорног Закона о холокаусту. У тескту Њу Јорк Тајмса стоји, да оно што Пољска влада чини је урушавање демократије, а Европа мора учинити што је могуће више како би одбранила своје оснивачке принципе "демократије, једнакости, владавине права и поштовања људских права."

недеља, 4 марта, 2018 / 13:07

Унија је већ предузела одређене кораке и упозорила Варшаву да би могла изгубити своје гласачко право у организацији уколико настави да спроводи овакву политику.

Можда неће бити једноставно за Европску унију да спроведе ту пријетњу, с обзиром да се Мађарска раније изјаснила како ће ставити вето на такве санкције. Но, ЕУ не смије посустати. Уколико Мађарска наметне вето, блок би могао преусјмерити дио помоћи за Пољску, а дипломате из осталих земаља чланица би могле свести контакт с Варшавом на минимум.

Њу Јорк Тајмс подсјећа да је од доласка на власт у Пољској 2015. године, странка Право и правда донијела низ непопуларних мјера, стављајући на тај начин националне судове под политичку контролу, покушавајући то исто урадити и с медијима, прочишћавањем државне службе, а од недавно, криминализује било какав спомен пољског саучесништва у холокаусту. Иза ових потеза води се договорено и опасно прекрајање историје да би се створио наратив херојске пољске жртве – под нацистима и комунистима, али и као потцијењени борци традиционалних вриједности против дегенеричне и контролисане Европске уније.

У пољској националној историји је одувијек постојала трунка жртве, углавном из разумних разлога, с обзиром на историју Пољске о подјелама. Али, за Јарослава Качињског (Јарослаw Кацзyнски) предсједника владајуће странке као и за неке друге популистичке лидере у источној и централној Европи, а нарочито Мађарске – сврха ревизије историје на овај начин је заправо стицање моћи. А закон о холокаусту је намијењен да наметне слику Пољака искључиво као мученика, никако као сарадника, пише Њу Јорк Тајмс.

Кризе у односима због Закона

Пољски закон који кажњава све који тврде да су пољска држава или њен народ "одговорни или су били актери у нацистичким злочинима коју је починила нацистичка Њемачка", ступио је на снагу.

АБЦ на свом порталу преноси текст Асошијејтед Преса, у коме се наводи да је тај Закон дио напора националних власти да искористе историју како би одбранили част и понос државе.

У тексту се подсјећа да се пољски званичници годинама боре против фраза попут "пољски логори смрти", који се понекад користе у иностранству када се говори о логорима смрти којег је изградила и којима је управљала нацистичка Њемачка на окупираној пољској територији током Другог свјетског рата.

Међутим, закон је изазвао кризу с Израелом.

Тамо се они који су преживјели Холокауст, као и званичници, плаше да је прави циљ закона да потисне пољско истраживање о томе ко је убијао Јевреје током Другог свјетског рата.

Пољски званичници то поричу. Инсистирају на томе да Закон предвиђа затворске казне до три године само за оне који јавно или неосновано оптужују пољску нацију у цјелини за злочине које су починили Њемци.

АБЦ преноси и да је Закон такође створио тензије са Украјином због одредбе којом се криминализује оспоравани ратни злочин украјинских националиста у којем су убили 100.000 Пољака.

Закон су критиковале и Сједињене Америчке државе , које су упозориле Пољску да то може да штети политичким односима Пољске и са САД и Израелом.

Због те забринутости Влада Пољске послала је у Вашингтон Марека Магијеровског, државног секретара у Министарству спољних послова. Он је изјавио да је влада изненађена због непријатељства према Закону, али и да вјерује да Варшава није добро "припремила терен" за овај Закон.

Он је, истовремено, оцијенио да медијски извјештаји и коментари страних политичара "брутално погрешно тумаче" закон и његову намјеру, али и да Пољска никада неће "сахранити" своју историју и чињеницу да су неки Пољаци починили "непоправљива дјела" током Другог свјетског рата.

Закон о Холокаусту критиковала су и јеврејска удружења, чији представници тврде да се више не осјећају безбједно у Пољској.1 КОМЕНТАР

  1. Ima li neko pametan da ovo malo pojasni? Ispada da Izrael i Jevreji insistiraju na „poljskim logorima smrti“.
    Realno gledajući Izrael i Jevreji prodali su SR Njemačkoj pravo da ona određuje nazive za logore ucjenjujući Poljsku sankcijama. Ovo je isto kao hrvatska tvrdnja da su Srbi imali nagon za samouništenje pa išli dobrovoljno u Jasenovac,još samo da EU uvede sankcije ako Srbi i Srbija ne potvrde prekrajanje istine a i to će možda biti čim Hrvatska isplati kanturine Izraelu.