Њујорк тајмс: Вучић и Тачи склопили тајни договор са промjеном граница

Александар Вучић и Хашим Тачи склопили су тајни договор између Србије и Косова, иза леђа ЕУ, а уз посредовање специјалног изасланика САД Ричарда Гренела, пише "Њујорк тајмс" позивајући се на америчке званичнике.

уторак, 23 јуна, 2020 / 07:53

У опширној анализи о односима између Београда и Приштине и Гренеловој улози у преговорима између двије стране, амерички лист, између осталог, наводи и да је састанак Вучића и Тачија у Бијелој кући у Вашингтону, који је најављен за следећу недељу, такође уговорен без знања Брисела.

Присталице Гренеловог приступа преговорима Србије и Косова сматрају да тајни договор Тачија и Вучића оправдава нову америчку стратегију, наводи њујоршки лист.

"Иако су њихове функције само номиналне, двојица предсједника имају утицај који далеко превазилази њихова уставна овлашћења”, пише "Њујорк тајмс”.

У споразуму се спомиње мијењање граница

Позивајући се на ријечи четворо бивших америчких званичника који су цитирали особе укључене у преговоре, "Њујорк тајмс” пише да су Вучић и Тачи направили тајни договор о условима будућег споразума, укључујући и идеју о мијењању граница Косова.

Преговори су стали када је тадашњи премијер Косова Аљбин Курти рекао да је он тај који има уставна овлашћења да одређује политику преговора, а не Тачи.

Гренел је тада јавно говорио против Куртија, плашећи се да би могао да поквари планове Вучића и Тачија, рекао је Џејмс Хупер, један од четворо америчких званичника на које се лист позива.

"Тајмс” у тексту о Вучићу говори као савезнику Русије, од којег Гренел није захтевао ништа посебно, док је појачан притисак извршио на Приштину.

"Заборавили смо ко је наш клијент”

"Заборавили смо ко је наш клијент. То није Србија, него Косово, држава коју смо створили, водили и штитили”, рекао је Дејвид Филипс, стручњак за Балкан и некадашњи савјетник за Косово у Стејт департменту.

Да би присилио Косово да одустане од тарифа на српску робу, Гренел је пријетио повлачењем америчке подршке Косову. У марту је Америка замрзла помоћ Приштини вриједну 50 милиона долара. Исте недеље, истакнути републиканци су предлагали повлачење америчких трупа са Косова, подсјећа "Тајмс".

"Косово никад није видјело дипломату као што је Гренел. Он више има стил силеџије него дипломате”, рекла је Брикена Хоџа, директорка Косовске иницијативе за стабилност.

Лист даље наводи да критичари предстојећег састанка у Бијелој кући сматрају да се на тај начин награђују двојица лидера који су оптужени за слабљење демократских институција у својим државама и да таква стратегија једноставно не може да функционише.

"Њујорк тајмс” наводи да је Трампова администрација напустила ранију америчку политику према Косову и прије него што је Гренел ступио на дужност. У љето 2018, амерички званичници изразили су отвореност према свјежим рјешењима за сукоб Србије и Косова, укључујући и промјену граница.

То је довело до неслагања са Европском унијом, која су само ескалирала када је за посредника именован Ричард Гренел. Он је преговоре преотео од ЕУ и организовао је самите и конференције без икаквог учешћа Уније.

Истина о три споразума

Почетком године, Гренел је издејствовао три мини-споразума које је прогласио за преокрет у односима између Београда и Приштине, а који су се тицали поновног успостављања саобраћајних веза.

"У стварности, међутим, двије државе су, према документима у које је Тајмс имао увид, потписале одвојене документе са различитим формулацијама", стоји даље у анализи "Њујорк тајмса".

У тексту даље пише да ови споразуми нису били званични, већ је више било ријеч о писмима о намјерама које су потписали званичници на нижим нивоима. Осим тога, они су практично представљали копије већ постојећих споразума чијем потписивању је посредовала ЕУ, пише "Тајмс".