Њујорк Тајмс: Јеремић баш не воли трибунал

Вук Јеремић, који је могући будући лидер Србије и кандидат за генералног секретара УН, не крије своју антипатију према Хашком трибуналу, пише Њујорк Тајмс. Њујоршки дневник пише да је предсједник Генералне скупштине УН јуче узвратио на критике везане за организацију јавне дебате у УН о раду међународних кривичних судова, одбацујући оптужбе да је циљ скупа […]

среда, април 17, 2013 / 08:46

Вук Јеремић, који је могући будући лидер Србије и кандидат за генералног секретара УН, не крије своју антипатију према Хашком трибуналу, пише Њујорк Тајмс.

Њујоршки дневник пише да је предсједник Генералне скупштине УН јуче узвратио на критике везане за организацију јавне дебате у УН о раду међународних кривичних судова, одбацујући оптужбе да је циљ скупа био дискредитација Хашког суда, иако не крије антипатију према том суду.

Тајмс наводи да су дебату бојкотовале САД, Канада и Јордан, оцјењујући је као једнострану и организовану са циљем да оклевета суд који су основале УН.

"Јеремић је на конференцији за новинаре демантовао критике, тврдећи да је сада вријеме да се покрене питање да ли су такви трибунали помогли у националном помирењу", истиче се у тексту.

Лист наводи његове ријечи да је "неким људима очигледно било непријатно због дебате", али да он сматра да "не смије да буде табу и забрањених тема у Генералној скупштини".

Поводом извођења из сале предсједница Удружења Мајке Сребренице Мунире Субашић након што је хтјела да покаже мајицу и транспарент са натписима о масакру у том граду, Јеремић је објаснио да је она била добродошла да присуствује, али да није могла да говори, јер је то био експертски форум, пренио је Њујорк Тајмс.

Амерички лист је нагласио да је скуп организован након ослобађајућих пресуда хрватским генералима у Хагу и да Јеремић не крије да не воли тај суд.

"Ја не бјежим од тога да поново критикујем суд. Говоримо о суду који је Србе осудио на хиљаду година затвора, док истовремено нико није осуђен за злочине против Срба почињене у Хрватској", закључио је Тајмс преносећи Јеремићеве ријечи.Оставите одговор