Њујорк тајмс: ЦИА, Арапи и Турска појачано руше Асада

Арапске нације и Турска уз помоћ ЦИА знатно су увећале војну помоћ сиријским побуњеницима посљедњих мјесеци, пише данас "Њујорк Тајмс". Лист наводи, позивајући се на неименоване званичнике и команднате побуњеника, да је више од 160 авиона са војним теретом слетјело на аеродром у близини Анкаре и друге турске и јорданске аеродроме. Амерички обавјештајци су помогли […]

понедељак, 25 марта, 2013 / 12:07

Арапске нације и Турска уз помоћ ЦИА знатно су увећале војну помоћ сиријским побуњеницима посљедњих мјесеци, пише данас "Њујорк Тајмс".

Лист наводи, позивајући се на неименоване званичнике и команднате побуњеника, да је више од 160 авиона са војним теретом слетјело на аеродром у близини Анкаре и друге турске и јорданске аеродроме.

Амерички обавјештајци су помогли арапским владама да купе оружје, а нашли су се и код реализације велике поруџбине од Хрватске, наводли лист и додаје да су они били ти који су провјеравали ко је подобан од команданата и група побуњеника да добије оружје, пренио је АФП.

Турска у великој мјери надгледа комплетну ствар и организјује превоз оружја преко своје земље, наводи лист.

Према мишљењу Хуга Грифитса из Стокхолмског Института за истраживање међународног мира, до сада је пребачено око 3500 тона војне опреме.
"Интезитет и учесталост ових летова указују да је ријеч о добро планираној и координисаној војној логистичкој операцији", истакао је он.