Њу Делхи: Умро посљедњи махараџа

ЊУ ДЕЛХИ – У западној индијској држави Раџастан проглашена је дводневна жалост након што је преминуо Бавани Синг, посљедњи махараџа Џајпура, објавили су данас локални медији. Бавани Синг, који је имао ранг бригадног генерала у индијској војсци и који је био ратни херој, преминуо је у суботу увече у болници у близини Њу Делхија у […]

понедељак, 18 априла, 2011 / 09:52

ЊУ ДЕЛХИ – У западној индијској држави Раџастан проглашена је дводневна жалост након што је преминуо Бавани Синг, посљедњи махараџа Џајпура, објавили су данас локални медији.

Бавани Синг, који је имао ранг бригадног генерала у индијској војсци и који је био ратни херој, преминуо је у суботу увече у болници у близини Њу Делхија у 79. години живота.

Синг је у болници провео посљедње двије седмице, изјавила је његова кћерка Дија Кумари за дневник "Азиан ејџ" и додала да је он боловао од високог притиска и инфекције плућа.

Посљедњи махараџа биће сахрањен данас у Џајпуру, у складу са хиндуистичким обичајима.

Синг је био махараџа свега неколико мјесеци, али је и даље уживао велико поштовање у сјеверозападној индијској држави Раџастан.

Он је у јуну 1970. године, по смрти оца, постао махараџа, а Индија је 1971. укинула краљевске титуле.

Џајпур је једно од неколико стотина малих краљевстава која су до окончања британске колонијалне владавине 1947. године чинила Индију.

Синг је служио у индијској војсци и борио се у рату са Пакистаном 1971. године, након чега је добио једно од највећих индијских војних признања за заслуге.

Бавани Синг је са супругом Падмини Деви имао кћерку Дију Кумари.