Њемачким политичарима украдени подаци: Ех, ти хакери, још да су руски…

Непознати хакери украли су милионе података њемачких политичара, новинара и познатих личности, преноси њемачки дневник "Билд", истичући да је ово можда највећи хакерски напад у досадашњој историји Њемачке. Савезна служба за заштиту уставности (БфВ) од синоћ је покренула истрагу о овом случају, а једино је јасно да је напад прекинут крајем октобра, али нико не зна када је почео.

петак, 4 јануара, 2019 / 16:13

Више хиљада података са дјелимично личним информацијама објављено је преко интернета, а за сада је нејасно ко је украо те податке.

Хакерским нападом погођени су политичари готово свих политичких странака, изузев десничарске АфД, чији подаци за сада нијесу објављени.

Међу "жртвама" напада је и предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер, али и познати умјетници и новинари, прије свега јавног сервиса АРД и ЗДФ.

Само у АРД-у је најмање 33 новинара било погођено хакерским нападом.

Савезна служба за заштиту уставности (БфВ) од синоћ је покренула истрагу у овом случају, и размјењује с тим у вези информације са страним обавјештајним службама како би се ушло у траг поријеклу хакерског напада.

Њемачки медији спекулишу да иза напада могу стајати државе, као што су Русија и Кина, јер наводно Москва већ годинама спроводи масивне хакерске нападе на Њемачку, а не може се искључити ни сарадња са њемачким десничарским екстремистичким групацијама.

Што се странака тиче најтеже погођена је владајућа коалиција ЦДУ и ЦСУ, од 405 политичара тих странака објављени су лични подаци.

Код СПД-а хакери су објавили податке 294 политичара, код Зелених 105, Љевице најмање 82, и код ФДП-а 28.

Код Зелених посебно је био погођен шеф странке Роберт Хабек, пошто су хакери објавили и значајне изводе дигиталне комуникације са породицом, али се и преписка бившег шефа СПД-а Зигмара Габријела могла наћи на мрежи.

Прва истрага је показала да су хакери највјероватније "упали" у рачунаре преко програма за писање мејлова "Оутлоок".

Након што су успјели да украду лозинке најмање 30 политичара, дошли су до других преко мрежа и налога на социјалним мрежама као што су твитер и фејсбук.

И њемачка канцеларка Ангела Меркел налази се међу "жртвама" масовног хакерског напада на Њемачку.

"Починиоци желе да уруше повјерење у нашу демократију и институције", казала је она.

Међу објављеним подацима познатих личности, налазе се бројеви мобилних телефона, адресе, бројеви личних докумената, изводи из електронске комуникације, рачуни, информације о кредитним картицама, а у појединим случајевима и личне поруке из круга породице, као и кредитне карте чланова породице.

Што се канцеларке Меркел тиче објављени су један број факса, једна мејл адреса и више писама канцеларки и које је шефица владе слала.

Колико су објављени подаци "шкакљиви" остаје да се види, посебно имајући у виду да је погођена цијела њемачка влада.

Власник твитер налога на којем су објављени поверљиви подаци налази се, према сопственим наводима у Хамбургу, и себе представља као истраживача из области безбједности, умјетника и фана сатире.

Он је, преко свог налога, најавио да ће бити веома занимљиви подаци које ће тек објавити.

Његов налог је у међувремену затворен од стране твитера.