Њемачки предсједник: Русија треба да се покаје због совјетске прошлости

Предсједник Њемачке Јоахим Гаук је на недавном састанку са личностима из друштвеног живота Русије изјавио да би Русија требало да се угледа на примјер Њемачке, која се покајала због нацизма, и да се покаје због своје совјетске историје. „Колективну свијест не формирају само велике побједе и велике ране већ и осјећај кривице“, изјавио је њемачки […]

среда, 19 јуна, 2013 / 09:35

Предсједник Њемачке Јоахим Гаук је на недавном састанку са личностима из друштвеног живота Русије изјавио да би Русија требало да се угледа на примјер Њемачке, која се покајала због нацизма, и да се покаје због своје совјетске историје.

„Колективну свијест не формирају само велике побједе и велике ране већ и осјећај кривице“, изјавио је њемачки предсједник.

Предсједник Државне Думе РФ, предсједник Руског историјског друштва Сергеј Наришкин јуче је прокоментарисао ту изјаву предсједника Гаука изјавивши да Русија не треба да се каје због своје историје, зато што, без обзира на то што политика Совјетског Савеза није била идеална, као што политика било које државе не може бити идеална, СССР никада није дијелио нације на врсте и није помишљао на уништење читавих народа.

Наришкин је посавјетовао њемачког предсједника да мало боље проучи историју Русије како би боље разумио њену савременост и нагласио да је побједа у Великом Отаџбинском и Другом свјетском рату, у којем је главну улогу одиграо Совјетски Савез, постала на Западу полазиште за ревизију тумачења улоге нацизма у историји. „Зато сви заједно морамо са захвалношћу и поштовањем чувати успомену на оне који су ту побједу извојевали. Наша земља је ту победу скупо платила“, рекао је Наришкин.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *