Њемачки мигрантски Брегзит: Социјалисти против баварских хришћана

Лидер њемачке Социјалдемократске партије /СПД/ Андреа Налес изјавила је данас да је против иницијативе конзервативаца из Баварске за рјешавање питања миграције и упозорила да би спор могао довести до "њемачког Брегзита".

субота, 23 јуна, 2018 / 19:27

Налесова је у свом говору на страначкој конвенцији у граду Бохуму на западу Њемачке критиковала иницијативу министра унутрашњих послова и лидера баварске Хришћанско социјалне уније /ЦСУ/ Хорста Зехофера.

"Зехофер је опасност по Европу. Он и премијер Баварске Маркус Зодер су на путу ка њемачком Брегзиту", нагласила је Налесова.

Зехофер је поручио да ће наредити полицији да почне да враћа мигранте регистроване у другој чланици ЕУ уколико канцелар Ангела Меркел са осталим чланицама не постигне обимнији договор о миграцији.

Баварски конзервативци из ЦСУ су дугогодишњи савезници Хришћанско демократске уније /ЦДУ/ на чијем је челу Меркелова. Спор између њих пријети да угрози и нову велику коалицију у којој су и СПД након нешто више од стотину дана на власти.

Налесова је нагласила да је њена партија и даље вољна да остане у власти са конзервативцима, али да није јасно да ли то желе и баварски конзервативци.

Укључио се и Курц: Контрола границе са Аустријом

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је данас да ће његова земља поново поставити контролу на граници са Италијом уколико Њемачка буде враћала мигранте са своје границе са Аустријом.
"Бићемо спремни да учинимо све што је неопходно ради заштите наше границе. То ће значити осигурање границе на Бренеру и другим локацијама", рекао је Курц њемачком дневнику "Билд".

Прелаз Бренер који се налази на јужној граници Аустрије са Италијом најпрометнија је трговинска рута Европе у правцу сјевер-југ.

Прошле године је рекордних 2,2 милиона камиона прешло преко прелаза који повезује Сјеверни и Јужни Тирол, полуаутономни регион Италије, гдје већину чини становништво њемачког говорног подручја.

У Бриселу ће сутра бити одржан мини-самит лидера ЕУ, који се надају да ће пронаћи заједнички став за рјешење питања миграната који долазе до европских обала.

Њемачки канцелар Ангела Меркел у спору је са министром унутрашњих послова Хорстом Зехофером о начину смањења прилива миграната у ту земљу. Зехофер је запријетио да ће вратити одређени број миграната са њемачко-аустријске границе уколико Меркелова не пронађе европско рјешење за проблем миграције.

Нешто раније је аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе упозорио да је Аустрија спремна да са своје границе врати избјеглице уколико то претходно учини Њемачка.

"Уколико њемачки министар унутрашњих послова Зехофер донесе одлуку о враћању избјеглица са границе, то ћемо учинити и ми. Аустријски министар унутрашњих послова Херберт Кикл је у протеклих неколико мјесеци предузимао разне мјере и бићемо спремни", рекао је Штрахе аустријском дневнику "Остерајх".

Према његовим ријечима, то ће значити да ће Шенгенски споразум бити суспендован одређено вријеме.

"Све то указује на потребу ефикасног обезбјеђења спољних граница ЕУ", додаје Штрахе.Оставите одговор