Њемачка: Заштићени свједок у случају против Љимаја нађен мртав

У Њемачкој је пронађен мртав свједок у случају који се води против посланика косовског парламента Фатмира Љимаја, који је осумњичен да је починио ратне злочине, саопштио је данас Еулекс. Љимај, члан владајуће партије, стављен је прошле седмице у кућни притвор. Још девет лица ухапшено је у марту и оптужено за убиства, мучења и кршења људских […]

среда, 28 септембра, 2011 / 19:09

У Њемачкој је пронађен мртав свједок у случају који се води против посланика косовског парламента Фатмира Љимаја, који је осумњичен да је починио ратне злочине, саопштио је данас Еулекс.

Љимај, члан владајуће партије, стављен је прошле седмице у кућни притвор. Још девет лица ухапшено је у марту и оптужено за убиства, мучења и кршења људских права етничких Албанаца, Срба и осталих притвореника током рата на Косову 1998. и 1999. године.

Агим Зогај, познат у овом случају као свједок Икс, пронађен је мртав у једном парку у Њемачкој, саопштио је портпарол Еулекса Блерим Краснићи.

"Њемачке власти проводе неопходну истрагу да би се утврдиле околности његове смрти", додао је Краснићи.

Зогај, који је био војник под Љимајевом командом током рата на Косову, био је послат у Њемачку као заштићени свједок. Полиција није жељела да потврди медијске наводе о томе да је он извршио самоубиство.

Оптужени су бивши припадници "Ослободилачке војске Косова", у којој је Љимај био једна од кључних фигура.

Хашки трибунал га је 2005. године ослободо оптужби за ратне злочине, двије године након што је оптужница подигнута.

Љимај је суочен и са оптужбама за корупцију у вези са својим радом на функцији министра за саобраћај у претходној косовској влади.