Њемачка: Све веће камате на штедњу

Стране банке на њемачком тржишту нуде све веће камате, у сваком случају знатно веће од њемачких банака, а финансијски стручњаци кажу да је новац сигуран, јер су у ЕУ гарантовани улози до 100.000 евра. Банка Шкотске понудила је у јулу камату од два и по процента на штедњу по виђењу. Шпанска банка Сантандер гарантује чак […]

понедељак, 25 јула, 2011 / 19:01

Стране банке на њемачком тржишту нуде све веће камате, у сваком случају знатно веће од њемачких банака, а финансијски стручњаци кажу да је новац сигуран, јер су у ЕУ гарантовани улози до 100.000 евра.

Банка Шкотске понудила је у јулу камату од два и по процента на штедњу по виђењу. Шпанска банка Сантандер гарантује чак камате од четири одсто на новац уложен на три године.

Естонска Бигбанк настоји да придобије њемачке штедише, нудећи им камату већу од пет процената. У поређењу са овим страним, камате које нуде њемачке банке прилично су скромне.

Мартин Фауст из франкфуртске "Скул оф финанс" сматра да је за стране банке њемачко тржиште врло интересантно. Њемачка је највећа чланица ЕУ, има 80 милиона становника: "Њемачки грађани имају више од хиљаду милијарди евра на рачунима у банкама или штедним књижицама. И зато су разумљиво стране банке заинтересоване за ово тржиште".

Финансијска криза изазвала је промјене када је о конкуренцији међу банкама ријеч, показује истраживање консултантске фирме "Роланд Бергер".

Банке су се суочиле са мањим стопама раста и мањом зарадом и морале су да смишљају нову стратегију. При том важну улогу има споразум Базел три, каже генерални секретар Удружења страних банака у Њемачкој Оливер Вагнер – преноси Радио "Дојче веле".

Наиме, Базел три предвиђа већи сопствени капитал банака како би била обезбијеђена већа стабилност на финансијском тржишту.

Ни током финансијске кризе стране банке нису се повлачиле са њемачког тржишта. Јак привредни раст који је услиједио у Њемачкој послије кризе само је појачао њихово ангажовање.

"Посљедњих мјесеци појављују се и арапске банке. Има интересовања и из Азије. Када је ријеч о класичном тржишту – континенталној Европи, те банке учвршћују позиције у сектору пословања са приватним клијентима“, наводи Вагнер.