Њемачка – Србија, Брисел – Украјина: Тешка питања за сад под тепих

Министар спољних послова Њемачке Франк Валтер Штајнмајер данас ће са званичницима Србије размотрити, прије свега, украјинску кризу јер је Србија предсједавајућа ОЕБС-у, најавила је замјеник директора њемачке Асоцијације за југоисточну Европу Јохана Дајмел. "Уз европску интеграцију Србије и отварање првих поглавља, биће осврта на такозваних 11 услова које је Њемачка нагласила још раније, као и […]

уторак, 28 априла, 2015 / 12:27

Министар спољних послова Њемачке Франк Валтер Штајнмајер данас ће са званичницима Србије размотрити, прије свега, украјинску кризу јер је Србија предсједавајућа ОЕБС-у, најавила је замјеник директора њемачке Асоцијације за југоисточну Европу Јохана Дајмел.

"Уз европску интеграцију Србије и отварање првих поглавља, биће осврта на такозваних 11 услова које је Њемачка нагласила још раније, као и на провођење споразума у преговорима Београда и Приштине", рекла је Дајмелова за београдски дневник "Данас".

Позивајући се на дипломатске изворе, лист пише да Штајнмајер данас у Београд не доноси нове услове Србији, али да је могуће да ће бити пренесене примједбе Берлина на споре помаке у примјени бриселског споразума.

Лист наводи да би Штајнмајер могао да саговорницима у Београду пренесе поруку о "минимуму услова" из бриселског споразума које би требало испунити да би се отворила прва поглавља у преговорима о приступању Србије ЕУ.

Београдски дневник "Политика" пише да "Берлин највише замјера Београду то што тврди да му је веома важно форимирање заједнице српских општина, а од средине јуна 2013. године није поднио ни нацрт статута те заједнице, који би био основа за преговоре".

Експерт њемачког Савјета за иностране послове Терезија Теглхофер рекла је за "Политику" да Њемачка жели да избјегне то да нормализација односа с Приштином буде само једна од многих тема у преговорима Србије и ЕУ, као и да рјешавање тешких питања буде помјерено у каснију фазу преговора.

"Због тога ће поглаваља о односима са /самопроглашеним/ Косовом и о владавни права у Србији бити отворена прва у преговорима, и због тога Њемачка међу свим чланицама ЕУ има најзахтјевнији став", додала је ТеглхофероваОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *