Њемачка са више нула: Инфлација при пут након скоро 28 година премашила 4 одсто

Њемачка стопа инфлације премашила је овог мјесеца праг од четири одсто први пут у скоро 28 година, саопштио је Савезни завод за статистику.

четвртак, 30 септембра, 2021 / 17:23

Потрошачке цијене порасле су за 4,1 одсто у септембру у односу на исти мјесец прошле године, саопштила је канцеларија позивајући се на прелиминарну калкулацију.

Посљедњи пут тај број је премашио праг од четири одсто у децембру 1993. године, када је инфлација порасла 4,3 одсто у односу на претходни мјесец.

Већа инфлација слаби куповну моћ потрошача. Растуће стопе инфлације такође су лоша вијест за штедише, којих у Њемачкој има много.

Инфлацију већ мјесецима подстиче раст цијена енергената. Економски опоравак након пандемије довео је до значајног пораста потражње за сировом нафтом, што доводи до раста цијена, наводи ДПА.

Према прелиминарним подацима, у септембру су потрошачи морали да плате 14,3 одсто више за енергију и гориво за домаћинства него годину раније.

Повлачење привременог смањења пореза на додату вриједност повезаног са пандемијом такође утиче на тренд инфлације. Редовне тарифе поново су на снази од јануара ове године, па роба и услуге постају скупљи.

Стопе инфлације од око пет одсто у највећој европској економији сматрају се могућим ове године. Међутим, економисти овај пораст инфлације виде као привремену појаву. Такође, они не виде повећан ризик од продуженог поскупљења и раста цијена.

"Све док споразуми о платама остају умјерени, нема много наговјештаја да ћемо наићи на сталну инфлацију", рекла је Вероника Грим, чланица најважнијег њемачког савјетодавног одбора за питања економске политике.Оставите одговор