Њемачка: Профит од дужничке кризе

Њемачка је у протекле двије године од дужничке кризе у еврозони остварила профит од готово девет милијарди евра, тврди економски аналитичар белгијске банке „ИНГ“ Карстен Брзески. "Већ дуг временски период, њемачка економија је једна од неколико са зарадом од дужничке кризе. У ствари, њемачка влада може да добије финансије за тржиште акција скоро бесплатно", рекао […]

четвртак, новембар 10, 2011 / 10:30

Њемачка је у протекле двије године од дужничке кризе у еврозони остварила профит од готово девет милијарди евра, тврди економски аналитичар белгијске банке „ИНГ“ Карстен Брзески.

"Већ дуг временски период, њемачка економија је једна од неколико са зарадом од дужничке кризе. У ствари, њемачка влада може да добије финансије за тржиште акција скоро бесплатно", рекао је Брзески.

Трошкови задужења за италијанске десетогодишње обвезнице достигле су рекордан износ од седам одсто. Њемачке обвезнице су на 1,7 одсто, преноси интернет портал "ЕУобзервер".

Црвену линију од седам одсто, које тржишта сматрају "неодрживим", раније су прешле Грчка, Ирска и Португал и убрзо након након тога су затражиле финансијску помоћ ЕУ и Међународног монетарног фонда (ММФ).

Француске десетогодишње обвезнице су достигле нови највиши ниво од три одсто.

Брзески је истакао да све указује на то да су се у уласком у нову фазу дужничке кризе, Француска и Италија наше у вртлогу док је њемачка економија остала без имунитета. Међутим, стална потрага инвеститора за квалитетнијим улагањима на тржишту акција и даље Берлину доноси неочекиване приходе.

Овај тренд од почетка дужничке кризе у протекле двије године доноси повећање вриједности њемачких обвезница, које су близу нулте тачке.

На основу прошлогодишњег снажног економског раста и чињенице да инвеститори трагају за све безбједнијим улагањима, Брзески је израчунао да је нето профит Берлина од продаје акција у поређењу са другим земљама у истом периоду износи око девет милијарди евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *