Њемачка: Потрага за извором ешерихије се наставља

Њемачки научници свели су потрагу за извором заразе бактеријом ешерихија коли на један ресторан у сјеверном њемачком граду Лубеку, након што се разбољело 17 гостију који су ручали у овом угоститељском објекту, пише данас лист "Лубекер нахрихтен". Лист наводи да је међу 17 лица који су се разбољели била група њемачких радника пореске службе, као […]

субота, 4 јуна, 2011 / 21:36

Њемачки научници свели су потрагу за извором заразе бактеријом ешерихија коли на један ресторан у сјеверном њемачком граду Лубеку, након што се разбољело 17 гостију који су ручали у овом угоститељском објекту, пише данас лист "Лубекер нахрихтен".

Лист наводи да је међу 17 лица који су се разбољели била група њемачких радника пореске службе, као и туриста из оближње Данске.

"Сам ресторан није крив. Међутим, ланац набавке може нам дати важне информације о ширењу бактерије", каже Вернер Золбах, микробиолог са Универзитета медицинског центра Шлезвиг-Холштајн.

Њемачке власти још увијек нису идентификовале извор заразе, од које је до сада умрло најмање 19 људи у Европи, а више од 1700 се разбољело у 12 земаља.

Жена које је била у групи пореских званичника, која је ручала у ресторану у Лубеку, умрла је након што се заразила овом бактеријом. Код многих заражених развио се хемолитичко уремијски синдром /ХУС/, који утиче на рад бубрега.

Група радника њемачких пореских служби, који су чествовали на скупу синдиката радника, ручали су у ресторану 13. маја. Лист пише да су све особе коју су се касније разбољеле ручале у том ресторану између 12. и 14. маја.

Њемачки магазин "Фокус" пише данас да је теорија званичника да је епидемија избила почетком маја у Хамбургу, јер су се људи почели разбољевати након седам дана, односно инкубације бактерије ешерихије коли.

Вјерује се да је храна заражена због лоших хигијенских услова на фарми, током транспорта или у продавници хране.

Стручњаци упозоравају да треба избјегавати сирово поврће у сјеверној Њемачкој, додајући да је у посљедња два дана регистровано 199 нових сучајева.

Здравствене институције у Европи кажу да се ширење ешерихије коли, иначе често узрок тровања храном, може сузбити прањем поврћа и руку прије јела.

Њемачка је центар епидемије, али нови случајеви забиљежени су и у 10 других европских земаља и САД, вјероватно након што су конзумирали зелену салату, парадајз, краставце и друго сирово салатно поврће у Њемачкој.

Свјетска здравствена организација саопштила је да је ријеч о потпуно новом соју бактерије, који до сада није виђен.

Случајеви заразе регистровани су и у Аустрији, Чешкој, Данској, Француској, Холандији, Норвешкој, Шпанији, Шведској, Швајцарској, Британији и САД.

Бактерија ешерихија коли сама по себи је безопасна, али посебан сој ове бактерије залијепи се на зидове цријева одакле испумпава токсине, узрокујући некада крваву дијареју и престанак рада бубрега.Оставите одговор