Њемачка: Остајемо при споразуму са Ираном, али не можемо штитити своја предузећа од САД

Њемачка се противи обнављању америчких санкција Ирану, али није у стању да заштити своје компаније од пријетње Вашингтона да ће и њима увести ембраго ако буду пословале са Техераном.

понедељак, 14 маја, 2018 / 12:54

Њемачки министар спољних послова Хајко Мас признаје да држава тешко може да заштити њемачке фирме које и даље буду пословале са Ираном.

Мас зато рачуна на остале земље потписнице споразума са Ираном, које му остају привржене, прије свега, на Русију и Кину.

"Дојче веле" наводи да би, теоретски, све фирме које истовремено тргују са САД и Ираном могле бити погођене санкцијама.

Међу њима су и произвођач авиона "Ербас", француски нафтни концерн "Тотал", те аутомобилски концерни "Фолксваген", "Пежо", "Рено" и "Сименс".

Амерички завод за статистику подсјећа да је њемачки извоз у САД прошле године достигао 118 милијарди долара. У поређењу са том свотом, Иран је за Нијемце спољнотрговински "патуљак".

И то је један од разлога Њемачке немоћи да се супротстави Вашингтону по питању обнављања санкција Техерану.

"САД су велика горила на свјетској позорници", истиче амерички стручњак за трговачко право Џудит Ли.

Према њеним наводима, САД "не само да покушавају да контролишу властита предузећа, већ и фирме других земаља".

Међутим, амерички предсједник Доналд Трамп је својом политиком унио нову динамику у односе Њемачке и Русије, па је тако за 18. мај планиран сусрет њемачког канцелара Ангеле Меркел и руског предсједника Владимира Путин у Сочију.

Портпарол Владе у Берлину Штефен Зајберт објашњава да руски и њемачки лидер заједно желе да лобирају код других земаља потписница /Велика Британија, Француска и Кина/ за опстанак нуклеарног споразума са Ираном.

ЕУ поново није играч који одлучује. И у овом случају то су, првенствено, политика Кине и Русије.

Кина је највећи купац иранске нафте. У идућих десет година Техеран и Пекинг желе да повећају обим трговинске размјене на око 502 милијарде евра.

Русија је 2014. године са Ираном потписала петогодишњи енергетски уговор вриједан 20 милијарди долара, којим је заобишла западне санкције против Техерана.

У фебруару ове године, судећи по вијести агенције ТАСС, представници Русије и Ирана најавили су да ће тражити алтернативу америчком долару – као валути за реализацију заједничке трговине.