Њемачка: Олуја крива за судар, 8 мртвих

БЕРЛИН – Њемачка полиција полази од тога да је намање осморо људи погинуло у ланчаној саобраћајној несрећи на ауто-путу А19, код Роштока, на обалама Балтика, у удесу у коме је полупано око 260 аутомобила. Медији, који су претходно извијестили о најмање 10 погинулих, јављају да бројка од осморо, највјероватније, није коначна и да је стотину […]

субота, 9 априла, 2011 / 12:18

БЕРЛИН – Њемачка полиција полази од тога да је намање осморо људи погинуло у ланчаној саобраћајној несрећи на ауто-путу А19, код Роштока, на обалама Балтика, у удесу у коме је полупано око 260 аутомобила.

Медији, који су претходно извијестили о најмање 10 погинулих, јављају да бројка од осморо, највјероватније, није коначна и да је стотину људи лакше и теже повријеђено.

"Ово је најтежа саобраћајна несрећа коју је покрајина Мекленбург-Предња Померанија икада доживјела", рекла је портпарол полиције, поводом ове несреће коју је изазвала пјешчана олуја.

Јак вјетар је у овом региону усковитлао пијесак, што је смањило видиљвост на само десетак метара и у секунди, како јављају медији, практично изазвало ланчани судар у коме је велики број возила изгорио.

Осим путничких, у ланчаном удесу су се нашла и три камиона, од којих је један превозио опасне материје, јављају медији.

Слике са ауто-пута у близини Роштока су као са бојног поља – преврнути и запаљени аутомобили на путу и пољима поред пута, редови кола хитне помоћи, ватрогасници и полицајци, хеликоптери изнад мјеста несреће…

Када је ријеч о повређенима, према последњим подацима, ради се о 97 особа, од којих је половина смјешетна у оближњим болницима, гдје је, како јављају медији, позвано и додатно болничко особље.

"Само сам видео бријег испред себе….онда је први закочио, а остали су налетјели…..", рекао је један возач коме је пошло за руком да свој камион одржи.

Свједоци причају и о јаком праску и дијеловима возила, удаљеним и по 50 метара од мјеста несреће, једни говоре да се "долазећи пијесак" могао видјети и онда вјештије кочити, али полицајац Норберт Холдорф, који је већ 20 година на служби на ауто-путу, није желио да о томе шпекулише. "Овако нешто нисам још видио", рекао је Холдорф.