Њемачка: Незапосленост у паду, млади лакше до посла него у другим чланицама ЕУ

Док млади Шпанци, Грци, Израелци опсједају улице и тргове протестујући због лошег материјалног стања, у Њемачкој је стање привреде знатно боље и тешко је да ће млади изаћи на улице, иако немају сви једнаке шансе за посао – оцјењује Дојче веле. Многи студенти имају потешкоће да нађу посао, али за разлику од осталих земаља, незапосленост […]

среда, 31 августа, 2011 / 12:05

Док млади Шпанци, Грци, Израелци опсједају улице и тргове протестујући због лошег материјалног стања, у Њемачкој је стање привреде знатно боље и тешко је да ће млади изаћи на улице, иако немају сви једнаке шансе за посао – оцјењује Дојче веле.

Многи студенти имају потешкоће да нађу посао, али за разлику од осталих земаља, незапосленост у Њемачкој опада. Ипак, међу младима она износи 17 одсто – што је двоструко већа стопа него међу старијим становницима Њемачке.

Адам Орзеховски из Фридрихсхајма је дипломирао економију у априлу прошле године. Од тада је послао више од 50 пријава за посао и увијек је био одбијен.

Адам је дипломирани економиста и мислио је да са том дипломом није проблем наћи посао.

"Моја диплома не спада међу најцјењеније, али није ни лоша. Било је неких радних мјеста за која сам имао осјећај да заиста одговарају мом фаху и тематици којом сам се бавио у дипломском раду. Волио бих да знам тачне разлоге што нисам чак ни позван на разговор код послодавца", рекао је он.

Са сличним проблемима срећу се Адамови вршњаци у Шпанији, Израелу или Грчкој. Они протестују, запосједају тргове, разапињу шаторе и траже оставке политичара. Камп насеље незапослених испред Бундестага – то Адам не може ни да замисли.

"Свакако је постало теже, али је за многе још могуће да нађу радно мјесто. И незапосленост међу младима је ниска у поређењу са другим европским земљама. Зато нема потенцијала за демонстрације", оцјењује овај млади Нијемац.