Њемачка: љекари најугледнији

БЕРЛИН- За Нијемце је позив љекара увијек био позив који улива највеће поштовање – тако је од 1966. године када је институт из Аленбаха први пут направио анкету о угледу занимања. Међутим, има их који мисле другачије и који сматрају да би инжењере ставили испред љекара, због природно-научних истраживања, којима се у Њемачкој придаје велика […]

понедељак, април 11, 2011 / 16:27

БЕРЛИН- За Нијемце је позив љекара увијек био позив који улива највеће поштовање – тако је од 1966. године када је институт из Аленбаха први пут направио анкету о угледу занимања.

Међутим, има их који мисле другачије и који сматрају да би инжењере ставили испред љекара, због природно-научних истраживања, којима се у Њемачкој придаје велика пажња.

Заиста, углед инжењера значајно је порастао посљедњих година. Један од разлога јесте што су тражени као никада – предузећа се отимају за њих.

И неуморно се наглашава колико су важни за њемачку привреду.

То тврде и политичари који су, иначе, прилично изгубили на угледу и кредибилитету. Тако један саговорник каже: "Посао снова. Много причати, мало радити, добро зарађивати. И рано отићи у пензију. Међутим, због тога што не остварују оно што обећавају политичари су силно изгубили на угледу".

До тог закључка дошли су и истраживачи из Аленбаха – то називају губитком повјерења. То се одражава и на мјесто на скали угледа занимања – политичари су трећи, али одоздо.

Међутим, политичари не пролазе тако лоше само у Њемачкој – лош имиџ имају свуда: у САД, европским земљама, Индији, Бразилу, Колумбији – преноси "Дојче веле".

И Друштво за истраживање потрошње истраживало је прошле године углед професија. Једино у Холандији политичари немају тако лошу репутацију као у осталим земљама обухваћеним узорком. Љекари су свуда при врху.

И код још једне професије подударају се резултати међународних истраживања и истраживања у Немачкој – ријеч је о новинарима.

Они су свуда у доњој трећини. Изузетак је једино Португал – тамо двије трећине испитаника има велико повјерење у новинаре. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *