Њемачка лидер у извозу медицинске технике

Тржиште медицинске технике "расте" и више нема ни трага привредне кризе, а њемачки произвођачи су на челу свјетских извозника мада је конкуренција све већа, прије свега у Азији. Опште је познато да је Њемачка више него успјешна као извозник аутомобила или производа машиноградње, али је мање познато да заузима једно од водећих мјеста и као […]

петак, 22 јула, 2011 / 18:54

Тржиште медицинске технике "расте" и више нема ни трага привредне кризе, а њемачки произвођачи су на челу свјетских извозника мада је конкуренција све већа, прије свега у Азији.

Опште је познато да је Њемачка више него успјешна као извозник аутомобила или производа машиноградње, али је мање познато да заузима једно од водећих мјеста и као извозник медицинске технике.

"Успјех на том пољу постигнут је захваљујући интензивном истраживачком раду", каже Оливер Копел из Института за њемачку привреду у Келну.

Улагања у истраживања и развој износе осам процената укупног прихода и то је двоструко више од просјека цијеле индустрије. И велики број патената указује на успјех Њемачке.

"У посљедњих 15 година број патената на подручју медицинске технике готово се утростручио. О кретањима на свјетском тржишту нема прецизних података, али њемачко учешће се процјењује на десет процената, што је заиста много" – наводи Копел.

Сваке године њемачка медицинска техника – од електромедицинских апарата до имплантата и вјештачких кукова – прода се у вриједности од 20 милијарди евра. Од тога продаја у иностранству износи 12 милиона или 60 процената.

"И у Кини је значајно порастао број патената на подручју медицинске технике. Обично се на Кину гледа као на земљу у којој се не води претјерано рачуна о патентима, али то није тачно. Кинези су од 2000. године, откада су ушли у Свјетску трговинску организацију, знатно побољшали заштиту патената. На том пољу Кина је постала примјер и када је реч о медицинској техници, мада се то још испушта из вида", каже Копел.

Предност Њемачке је у повезаности привреде и истраживања. Та снажна веза и даље је специфично њемачка особина и на подручју медицинске технике. Захваљујући томе, веома је висок квалитет производа.

Њемачка је у међувремену постала и највећи европски произвођач опреме за лабораторије. Фирма "Валднер" из Алгоја, на југу Њемачке, водећи је европски извозник и друга је у свијету, након америчког концерна "Термо Фишер Сајентифик".

"Валднер" је холдинг од 12 мањих фирми и производи машине за паковање и лабораторијску опрему. Промет је прошле године био 130 милиона евра.