Њемачка купује руски угаљ до 1. августа, нафту до 31. децембра

Њемачка ће потпуно престати да купује руски угаљ 1. августа, а руску нафту 31. децембра, па ће доживјети велику промјену у извору снабдијевања земље енергијом, рекао је замјеник министра финанција Јорг Кукиес на конференцији у Сиднеју.

четвртак, 14 јула, 2022 / 20:44

"Кључни изазов који је пред нама је попуњавање огромне празнине која ће остати када Европска унија одустане од 158 милијарди кубних метара гаса годишње које испоручује Русија. За неколико седмица нећемо више имати руског угљена”, рекао је он на Сиднејском енергетском форуму, чији су домаћини аустралијска влада и Међународна агенција за енергију.

Руси су претходно испоручивали 40 одсто њемачког угља и 40 одсто нафте, рекао је.

"Сватко ко познаје историју нафтовода Дружба, који је већ био алат совјетске империје над Источном Европом, зна да није безначајна ствар ослободити се те зависности, али то ћемо постићи за неколико мјесеци”, рекао је Кукиес.

Њемачка убрзано развија терминале за увоз течног природног гаса (ЛНГ) како би попунила празнину у снабдијевању гасом, али је нагласио да иако би Сједињене Државе и Катар могли заједно да испоруче око 30 милијарди кубних метара гаса у ЛНГ облику у Европу, то још није довољно.

"Иако је Њемачка концентрисана на прелаз на нето нулте емисије и недавно је донијела законе за убрзање развоја пројеката обновљивих извора енергије, гас ће бити кључан за те промјене”, рекао је Кукиес.Оставите одговор