Њемачка и Француска пријете граничним контролама

Њемачка и Француска запријетиле су поновним увођењем граничних контрола уколико на спољним границама Европске уније (ЕУ), односно Шенгенског споразума на југу и истоку континента, не буде успостављена задовољавајућа заштита од илегалних усељеника. Ово данас пише њемачки дневник Зидојче цајтунг позивајући се на писмо које су на ову тему ЕУ-колегама упутили њемачки и француски министри унутрашњих […]

петак, 20 априла, 2012 / 23:02

Њемачка и Француска запријетиле су поновним увођењем граничних контрола уколико на спољним границама Европске уније (ЕУ), односно Шенгенског споразума на југу и истоку континента, не буде успостављена задовољавајућа заштита од илегалних усељеника.

Ово данас пише њемачки дневник Зидојче цајтунг позивајући се на писмо које су на ову тему ЕУ-колегама упутили њемачки и француски министри унутрашњих послова Ханс-Петер Фридрих и Клод Геан.

Двојица министара захтјевају да се националним владама да право да онда када саме сматрају да је то нужно, на 30 дана уведу граничну контролу на својим, унутаршенгенским границама.

О француско – њемачком приједлогу би министри унутрашњих послова ЕУ требало да расправљају на састанку у Луксембургу наредног четвртка. Одлука би, пак, могла да буде донета најраније у јуну, преноси њемачки лист наводе званичника Данске, која тренутно предсједава ЕУ.

Зидојче цајтунг цитира ЕУ-дипломату високог ранга који је овај приједлог назвао изненађујућим. Француски предсједник Никола Саркози је, додуше, већ у својој предизборној кампањи запријетио иступањем из Шенгена, али њемачка савезна влада до сада није имала никакве резерве у погледу овог споразума.

Берлински владини кругови, како преноси њемачки дневник, одбијају интерпретације по којима је овај приједлог предизборна помоћ њемачке конзервативно-либералне владе Саркозију. Жеља је, како се наводи, да се разјасни да о граничној контроли одлучују националне владе, а не Брисел.

Ово је спорна тачка у дебати о Шенгенском споразуму у ЕУ. Европска комисија жели да, упркос противљењу више земаља чланица, убудуће она буде последња инстанца која ће одлучивати о евентуалном поновном увођењу граничних контрола.

Њемачка, Француска и Шпанија су и раније наговестиле да у овом питању желе да сачувају национални суверенитет.

Шенгенски споразум, склопљен 1985. и којем је до сада приступило 25 држава Европе, предвиђа укидање граничних контрола међу њима, али су изузеци могући. Прошле године је привремено споразум суспендовала Француска, желећи да спријечи долазак избјеглица из Северне Африке преко Италије.

Прошлог лета је Данска кратко вријеме контролисала границе према Шведској и Њемачкој, што је изазвало критике чланица ЕУ. То је био повод да Европска комисија понуди ново, сада спорно рјешење за важење Шенгенског споразума.