Њемачка ће убиједити ЕУ да је Кина тржишна економија

Њемачка ће радити на томе да убиједи ЕУ да до 2016. године призна Кину као тржишну економију, наводи се у заједничком комуникеу објављеном након састанка лидера двије земље. Њемачки канцелар Ангела Меркел састала се са кинеским премијером Вен Ђијабаом у палати "Мезеберг" сјеверно од Берлина након самита ЕУ – Азија у Бриселу. Кина је од […]

среда, октобар 6, 2010 / 10:07

Њемачка ће радити на томе да убиједи ЕУ да до 2016. године призна Кину као тржишну економију, наводи се у заједничком комуникеу објављеном након састанка лидера двије земље.

Њемачки канцелар Ангела Меркел састала се са кинеским премијером Вен Ђијабаом у палати "Мезеберг" сјеверно од Берлина након самита ЕУ – Азија у Бриселу.

Кина је од ЕУ затражила да је ЕУ призна као тржишну економију и то је статус којим би Пекинг био мање подложан оптужбама због "дампинг" цијена у склади са правилима Свјетске трговинске организације (СТО).

У саопштењу, које је објављено у Берлину, истиче се да се Кина сагласила да одржи састанак са ЕУ по овом питању, али и наглашава да ће Пекинг, ипак морати да испуни одређене услове европског блока.

Јуче су кинески премијер и њемачки канцелар присуствовали самиту 46 азијских и шефова држава и влада ЕУ у Бриселу током којег су европски званичници сукобили са шефом кинеске владе због вриједности јуана (кинеске валуте).

Дипломате ЕУ редовно указују на то да кинеска влада намјерно своју валуту одржава слабом како би појачала извоз и ограничила увоз.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *