Ништа Нагасаки: У Токију протести испред амбасаде Русије због укључивања СССР у рат са Јапаном

Протести близу зграде Амбасаде Русије у Токију одржани су уз прећутно одобрење власти Јапана, саопштено је из руског Министарства спољних послова након демонстрација које су организоване у јапанској пријестоници.

уторак, 10 августа, 2021 / 08:26

У саопштењу се наводи да су данашњи протести провокација која је организована поводом годишњице уласка Совјетског Савеза у рат против Јапана.

"Такви поступци, који се врше уз прећутну сагласност јапанских власти, поново свједоче о избјегавању званичног Токија и бројних политичких и друштвених сила у Јапану да погледају историји директно у очи и науче прикладне лекције из тога", истиче се у саопштењу.

Москва је подсјетила да се Совјетски Савез прикључио борбама на Далеком истоку 8. августа 1945. године у складу са одлукама савезника и међународним обавезама које је Москва у том смислу преузела.

Потез Совјетског Савеза допринио је ранијем завршетку крвопролића и био је потпуно озакоњен у званичном документу чијим се потписивањем Јапан предао 2. септембра 1945. године и у Повељи УН.

"Озбиљно смо забринути због наставка покушаја јапанске стране да игнорише међународно признат исход Другог свјетског рата, као и неспремношћу да изнесе објективну процјену милитаристичке прошлости Јапана", додаје се у саопштењу.