Нино Распудић: Гретенизам – задњи стадиј капитализма

Мафија се свугдје сјатила око отпада, еко-бизнис је уноснији од коцке, дроге, оружја… Климатски катастрофизам је најбољи начин да се извуче велик јавни новац којим ће одабрани менаџерирати за спас Земље

петак, 27 септембра, 2019 / 14:34

(Како Распудић користи етимолошки правопис, овај и друге текстове са таквим приступом језику, доносимо свега пресловљен на српско писмо, прим. Фронтала)

Невоља са сувременим "спасимоклиму” покретом није у томе што је постао нека врста нове религије, већ што је ријеч о врло агресивној религији, испреплетеној са сумњивим политичким и економским интересима и са све очитијим тоталитарним претензијама.

Иако се воле позивати на знаност, њени поборници поступају као догматици. Око врло сложеног питања климатских промјена, а напосе тога утјече ли уопће на њих људска дјелатност, у знанственој заједници нема апсолутног консензуса. Мјешавином политичких и академских притисака, медијског одстрјела и аутоцензуре, постигли су да је већина знанственика који се јавно оглашавају стриктно на линији проглашеног правовјерја.

Они који нису жигошу се, исмијавају или игнорирају као академик Паар код нас. Премда многи од њих редовито истичу важност екологије и заштите околиша, ако имало доведу у питање догму да је човјек изазвао глобално загријавање, а поготово самопрозване климатске месије и тоталитарне мјере које они нуде како "спас”, изопћује их се, ставља у исти кош с равноземљашима, оптужује да се залажу за пластику у мору и помор пчела, па се на концу један професор с ПМФ-а и академик по том питању третира као редикул, а врховни ауторитет је аутистична шведска дјевојчица.

У Италији се недавно седам знанственика усудило написати текст петиције под насловом "Еуропска декларација: нема климатског изванредног стања”. Врло брзо су скупили више од 500 потписа знанственика из свијета, па се као наставак те иницијативе спрема конференција у Ослу, 18. и 19. листопада. У декларацији износе податке да је повећање температуре мање од онога што је предвиђао ИПЦЦ, организација УН-а која проучава "климатске промјене”. Између осталог, примјећују "како је антропично поријекло глобалног затопљења недоказана хипотеза, изведена само из неких климатских модела, односно сложених рачуналних програма, названих Опћи циркулацијски модели те да "знанствена литература све више наглашава постојање природне климатске варијабилности коју модели нису у стању репродуцирати”. Тврда како "та природна варијабилност објашњава значајан дио глобалног загријавања од 1850. године.

Људска одговорност за климатске промјене, уочена у прошлом стољећу, стога је неоправдано претјерана и катастрофална предвиђања нису реална”. Постоје дакле другачији гласови, али се насилно ушуткују и онемогућује се аргументирана академска расправа. Стара и угледна римска Аццадемиа деи Линцеи организира конгрес о климатским промјенама 12. студеног, на који је позван и један од покретача наведене петиције, проф. Францо Баттаглиа. У знак просвједа због његовог позивања члан организацијског одбора Гуидо Висцонти одмах је дао оставку. Услиједила је харанга на проф. Баттаглиу у олигархијским маинстреам медијима, гдје га се назива "негационистом”. Исти израз се уобичајено користи за оне који негирају холокауст. Дакле, на дјелу је стари поступак "редуцтио ад Хитлериум”. Умјесто да се на знанственом конгресу суоче различите тезе и аргументи њима у прилог, неистомишљенике се приказује као зле манијаке, с којима нема потребе расправљати.

Истовремено, ствар је до краја заоштрио метеоролог Луца Мерцалли, који је од 2007. дио Цлимате Броадцастер Нетwорк-Еуропе, скупине тв метеоролога коју је оформила ЕУ како би "ширила исправне информације о климатским промјенама”. Тај плаћеник за исправност је написао како "петиција негациониста” има берем једну позитивну страну, а то је да ће "ставити на располагање нашим младим ученицима који се, потакнути од Грете Тхунберг, боре за своју будућност, потписану листу њихових непријатеља”. Призива се дакле нека мјешавина маоистичке културне револуције и акција фашистичке младежи, овај пут зелене, која би ускоро могла узети правду у своје руке и почети кажњавати знанствене херетике.

Врхунац бешћутности је кориштење болесног дјетета као гласноговорника за политичку агенду. Грета Тхунберг, шведска средњошколка којој је дијагностициран Аспергеров синдром, аутизам и опсесивно-компулзивни поремећај, неким је чудом од сједења петком испред шведског министарства умјесто да иде у школу (што је као рецепт за спас климе онда агресивно гурано школарцима цијелог свијета), доспјела за говорницу УН-а као врховни ауторитет на свјетском суммиту о клими. Тамо говори баналности, бјесни, оптужује свјетске лидере и одрасле опћенито да су њој као тобожњој представници младих "украли снове” те као врхунац бризне у хистеричан плач.

Зашто је глобална олигархија на пиједестал истакнула Грету? Ради се о моралној уцјени – ако се усудиш рећи нешто против тога што с најистакнутије свјетске говорнице проповиједа апсолутно неупућен и некомпетентан субјект ти се иживљаваш над јадним дјететом и бешћутан си према аутистичној цурици.

Грета поручује да учити, ићи у школу није најважнија ствар, већ је дјеци пречи климатски активизам. При томе не крије пубертетски презир према старијима, у њеном свијету одрасли су кривци и не ваљају, а млади су све скужили. Користећи је као маскоту, маинстреам медији на Западу пумпају осјећај надолазеће катастрофе, најављују апокалипсу, тјерају на обраћење на нову религију, покајање, пост и жртву, наравно под њиховом палицом. Грета је због својих фиксација натјерала родитеље на веганску прехрану, шпијунира мајку и осуђује је јер ноћу тајно поједе мало сира.

Она је сувремени Павлик Морозов, па да већ постоји еко-полиција сигурно би јој пријавила родитеље и отјерала их на робију јер су појели по кришку гауде. Између осталог, натјерала је мајку и да се одрекне каријере оперне пјевачице јер то укључује путовање зракопловом, који, знамо емитира ЦО₂. Грета родитељима није дала јести и путовати, а сад би малтретирала цијели свијет, увјерена да је апсолутно у праву након што је у тренутку просвјетљења све мистично схватила. Било би жалосно, да није смијешно.

Огроман новац је у игри, а знамо већ одавно како се мафија свугдје сјатила око отпада, еко-бизнис је данас уноснији од коцке, дроге, оружја или грађевине. Климатски катастрофизам је најбољи начин да се извуку огромна јавна средства којима ће онда одабрани менаџерирати за спас планета. Примјерице, Ангела Меркел је, иако је Њемачка у заштити околиша већ по много чему узорна, журно донијела пакет мјера вриједних 100 милијарди еура који ће се потрошити до 2030. Но Грета и гретени лупају на кривој адреси.

Задњи подаци Еуростата о емисији ЦО2 из фосилних горива показују да су о а у ЕУ 2018. смањена за 2,5% у односу на претходну годину. У Њемачкој чак 5,4%. Главни извор емисија ЦО₂ није Запад већ Кина и Индија. Зашто Грета не иде у Пекинг? Кина је повећала емисију за 208% од 2000. до 2018., Индија за 155%, док је у Еуропи у истом раздобљу пало за 16%. У САД-у пало од 2005-2017 за 12,4%. Најзагађеније земље су Бангладеш, Пакистан, Индија, Афганистан, а 95% пластичног отпада у оцеанима потјече из Азије и Африке.

Еуропа највише чини по том питању, па зашто еко-фанатици њу највише тлаче и набијају јој осјећај кривње? Искључиво зато што ријеч о тактици у склопу шире стратегије лијево-прогресивних политика, хоће контролу, а не пали више довољно позивање на гладне пролетере, обесправљене жене или угрожене сексуалне мањине, потребан је нови фиктивни извор неупитне моралне легитимације у њиховој борби за власт и контролу над друштвом. Клима је ту идеална. Поготово кад се у прве редове истури болесно дијете.

Пубертетско хистеризирање и агресивно обраћање одраслим људима већ је виђено и прије Грете у УН-у. У књизи У мемоарима Гретине мајке Малене Ерман, оперне пјевачице и своједобне шведске представнице на Еуросонгу, описано је како јој се обраћа млађа кћер Беата "’Ви се бринете само о Грети. Никада о мени. Мрзим те, мама. Ти си најгора мама на цијелом свијету, ти глупа, фуцкинг глупачо’, дере се она, кад ме Пингу погоди равно у главу”.

То је одгој дјевојака у Шведској чије бисмо посљедице сад требали трпјети глобално. Уз њега је везано и хипер дијагностицирање, због чега ускоро нитко више неће бити нормалан, дакле и имати обвезу пристојности, поштовања закона, прописа, бонтона.

Гретени лажу да према ИПЦЦ-у имамо мање од 12 година до катастрофе те да морамо преко ноћи смањити емисију ЦО₂ за 50%. Све да и јесте тако тко је мора смањити? Требају ли се земље у развоју одрећи индустрије? Иде ли то у корист земљама које ће продавати напредну зелену технологију? Како ће натјерати Кину? Како то направити праведно. Је ли излаз у нуклеарној енергији? Ако нећемо пестициде, треба ли више ГМО-а који су отпорни на наметнике? Је ли можда и канибализам рјешење за климатске промјене и одрживо живљење како је недавно изнио шведски знанственик Магнус Сöдерлунд?

Ако већ шведска социјална служба није реагирала на вријеме, имамо се право запитати зашто се није огласила наша правобранитељица за дјецу кад се, на валу гретенизма, потицало нашу дјецу на неодлазак петком у школу у идеолошке сврхе. У свему томе су најкомичније наше лијеве медијске перјанице, које годинама цмиздре због деиндустријализације Хрватске, и пате за социјалистичком тешком индустријом, посебно кемијском у Далмацији, а истовремено слине на Грету. Генерација изманипулираних гретена на Западу се жртвује тако што петком не иде у школи и мисли да ће тиме спасити планет. Сувислије би било да се наоружају и крену на Кину и Индију у некој врсти дјечјег крижарског рата нове религије. Али неће. Изгледа да се ипак задовољавају малтретирањем "укућана”.10 КОМЕНТАРА

 1. Teško je povjerovati da je Frontal toliko evoluirao da je frontaluku ponudio tekst Nine Raspudića.
  Legendarni Nino izjavio je da su svi ZELENI kao lubenica ,zeleni samo okolo a iznutra CRVENI.
  A što se tiče gretena neka gladuju i smrzavaju se pred školom, ako će biti tako kako oni kažu pojačaj grijanje ili ubaci još koje drvo u kamin kako bi ubrzao proces.

 2. Nino, jos jedan lovac na zavere. Hrana, vazduh, i voda u nekim razvijenim i ne razvijenim zemljama su otrovani, otrovani, Nino. U nasoj nesavrsenosti dosli smo do tacke bez povratka. Geneticki poremecen lanac ishrane, voda „obogacena’ olovom, hemijska proizvodnja van kontrole doprinose razvoju naslednih bolesti i smrtnosti beba na mas nivou. Proveri prostatu i promeni dijetu, all sto je najvaznije, kad otvoris gubicu probaj da ne pljujes po progesivnijima od sebe makar bili i svedski tinejdzeri. Beskorisno piskaralo.

 3. Апсолутно се слажем за осуду било кога ко злоупотребаљава дјецу по било ком основу, без обзира колико је свети циљ за који то неки раде.

  Нино је ту погодио, али је профулио све остало, жао ми га је, поготово ако има дјеце, зеисе у праву си, тачка.

  1. Гњурац,

   опет ниси конкретан!
   Из твог коментара није јано јеси ли гретен или остајеш кретен.

   Ја мислим да Распудић здраворазумски посматра проблем, а је ли у праву, одговор не може дати ни Грета, ни он. То могу само научници и и ванвремени Лазаревић.

   Гретину појаву посматрам условно позивитно јер ћењена појава коначно иницирати обрачун код ОК Корала између оних који тврде да је загријавање земље узрочено антропогеним дјеловањем и оних који сматрају да је загријавање Земље природан процес који траје од последњег леденог доба од прије 10-12.000 година до данас.

   Ако је неко радознао и жели знати шта ја као доказани познавалац свега мислим о поблему, ево одговора.

   Ја сматрам да је 70% загријавања узрочено природним процесом, а човјек му доприноси 30%.

 4. Гњурац,

  опет ниси конкретан!
  Из твог коментара није јано јеси ли гретен или остајеш кретен.

  Ја мислим да Распудић здраворазумски посматра проблем, а је ли у праву, одговор не може дати ни Грета, ни он. То могу само научници и и ванвремени Лазаревић.

  Гретину појаву посматрам условно позивитно јер ћењена појава коначно иницирати обрачун код ОК Корала између оних који тврде да је загријавање земље узрочено антропогеним дјеловањем и оних који сматрају да је загријавање Земље природан процес који траје од последњег леденог доба од прије 10-12.000 година до данас.

  Ако је неко радознао и жели знати шта ја као доказани познавалац свега мислим о поблему, ево одговора.

  Ја сматрам да је 70% загријавања узрочено природним процесом, а човјек му доприноси 30%.

 5. Ја сматрам да је 70% загријавања узрочено природним процесом, а човјек му доприноси 30%.

  U nas,RS-u,je jos povoljniji omjer.Jos kad poslije poskupljenja el. en. smanjimo potrosnju a usput „golca“ predze na voznju biciklom bit ce omjer 99 naprema 1 posto.

  Mi i Sj. Koreja zacetnici (ne cetnici)novog pokreta.Odobravam bin-Mladenu da mu da naziv,

  1. Jasse, imaš li šta protiv predloga da Nikola bude predsjednik i utemeljivač KOSTUR-a?
   Obzirom da je Nidžo ko fol ZELENI i da vrlo lako klekne na bilo koju nemoralnu režimsku ponudu ovo je idealna pozicija za njega.
   Kao dokaz nudim cirkus na Frontalu koje je izazvao komentator koji se potpisao kao Nenad a Nidžo odmah pomislio da je dobio ulaznicu za režim i počeo sa priznanjima.
   Jednom riječju idealan kandidat.

 6. Јесте ти мило писати било шта на другим постовима, па два пута као фол грешком потенцираш овај пост, страх те да мој текст не буде много коментарисан????????

  Нема везе, ево, дјеца и злоупотреба -катастрофа, однос човјека према природи је крив за ове невјероватне климатске промјене.

  Зашто тако мислим?

  Здраворазумски гледано, превише је кратко вријеме да би се овакав еволутивни климатски процес десио, не може сто година бити милион година.

  Природа тражи равнотежу, та равнотежа је катастрофално нарушена у задњем вијеку, све на штету природе, тачка.

Оставите одговор