14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Нинковић: РС земља природе и пчеларства

Предсједник Скупштине Савеза удружења пчелара Републике Српске Обрад Нинковић најавио је да ће ове године бити реализовани пројекти сузбијања продаје патвореног меда, ране дијагностике америчке куге пчелињег легла, те контроле пчела на присуство ноземозе. Нинковић је након редовне годишње Скупштине Савеза у Петрову рекао да очекује да ће Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске […]

субота, 10 марта, 2012 / 16:24

Предсједник Скупштине Савеза удружења пчелара Републике Српске Обрад Нинковић најавио је да ће ове године бити реализовани пројекти сузбијања продаје патвореног меда, ране дијагностике америчке куге пчелињег легла, те контроле пчела на присуство ноземозе.

Нинковић је након редовне годишње Скупштине Савеза у Петрову рекао да очекује да ће Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске за ове пројекте обезбиједити 60.000 КМ.

"Циљ је очување здравља становништва Републике Српске и стварање услова за продају квалитетних пчелињих производа", рекао је Нинковић и додао да је РС земља природе и пчела са огромним потенцијалом за развој пчеларства.

Предсједник Савеза удружења пчелара РС Радивоје Максимовић рекао је Срни да ће заштита и брендовање пчелињих производа из Републике Српске допринијети бољој цијени, продаји и квалитету пчелињих производа, јер све пчеларске регије имају своје специфичности које треба "квалитетно упаковати".

"Тако ће бити покренуте активности на развоју пчеларског туризма, односно `медних путева`", рекао је Максимовић.

Пчелар из Карановца код Петрова Небојша Андрић оцијенио је да Правилник о подстицајима у пољопривреди за 2012. годину значајно доприноси развоју пчеларства, а да организовано дјеловање Савеза омогућава наставак стварања услова за извоз меда у ЕУ.

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске раније је исплатило премије од шест КМ по пријављеном пчелињем друштву свим пчеларима у РС који су испунили услове Правилника о постицајима за 2011. годину.

На Скупштини је поручено да ће Савез пружити сву неопходну подршку у вези са регистрацијом нових удружења у општинама у којима нису регистрована удружења, док ће удружењима која имају лошу материјалну ситуацију финасирати стручна предавања и обуке пчелара.

Савез удружења пчелара Републике Српске основан је 1993. године, а регистрован је 31. маја 1994. године са сједиштем у Бијељини.

Према незваничним подацима, на просторима Републике Српске има око 3.500 пчелара са око 150.000 пчелињих заједница. Производња меда у просјечно родној години креће се од три до шест хиљада тона.Оставите одговор