НИН-ова награда: 11 романа у ужем избору

НИН-ов жири је на јучерашњем састанку изабрао 11 романа који чине ужи избор у трци за престижно књижевно признање. Одлука о добитнику биће позната 14. јануара. Жири који ради у саставу Васа Павковић (предсjедник), Љиљана Шоп, Владислава Гордић Петковић, Милета Аћимовић Ивков и Мића Вујичић, у ужи избор за престижно књижевно признање, НИН-ову награду за […]

уторак, 25 децембра, 2012 / 11:20

НИН-ов жири је на јучерашњем састанку изабрао 11 романа који чине ужи избор у трци за престижно књижевно признање. Одлука о добитнику биће позната 14. јануара.

Жири који ради у саставу Васа Павковић (предсjедник), Љиљана Шоп, Владислава Гордић Петковић, Милета Аћимовић Ивков и Мића Вујичић, у ужи избор за престижно књижевно признање, НИН-ову награду за роман године, уврстио је 11 књига.

Meђу њима су „Дуговјечност” Светислава Басаре, „Бонавиа” Драгана Великића („Лагуна”), „Велики рат” Александра Гаталице („Моно&Мањана”), „Посмртна маска” Ласла Блашковића („Архипелаг”), „Штампар и Вероника” Катарине Брајовић („Штампар Макарије“ и „Октоих”).

Овогодишња списатељска, односно издавачка романескна продукција, била је богата, а у осврту на њу предсједник жирија Васа Павковић каже:

– Жири је на читање добио 150 романа. Нажалост, српски издавачи воле да, назовимо ствари правим именом, малтретирају жири, па романе објављене, на примјер, у априлу шаљу на читање 25 децембра. У том низу књига, међу којима има и оних које можемо назвати непотребним, издвојило се неколико романа који чине част савременој српској књижевности. Мислим на романе Александра Гаталице, Ласла Блашковића, Драга Кекановића, Катарине Брајовић, Иванчице Ђерић, наравно Басаре и Великића, а има их још.

Упитана за осврт на овогодишњу продукцију романа у Србији и њен евентуални заједнички именитељ, Владислава Гордић Петковић напомиње:

– Година 2012. донела је интересантну тематску слике српске књижевности. Она је, прије свега, прилично дисперзивна; пише се о историји и појединцу, о породици, о егзилу и повратништву… Пише се у маниру жанра, романа ријеке, традиционалног реалистичног романа… Романи чији су аутори жене су, истина, малобројни, али су, морам рећи, врло суверени. Поменимо „Штампар и Вероника” Катарине Брајовић, „Несрећа и стварне потребе” Иванчице Ђерић, „Зоја” Мире Оташевић… Има их још, али толико засад.

Одлуку о лауреату НИН-ов жири донеће 14. јануара у просторијама компанији „Ринигер Аксел Спрингер“, а свечано уручење награде, чији је новчани износ милион динара, је у 21 сат у Скупштини Београда.Оставите одговор