Никшићу се свиђају приједлози реформе ФБиХ, СДП би укинуо кантоне

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је да су препоруке за уставну реформу у ФБиХ, које је осмислио експертски тим, више него добра полазна основа за промјене Устава које ће допринијети успостављању овог ентитета по вољи њених грађана, а што би требало да буде циљ реформе. Комисија у препорукама предлаже и увођење функција предсједника и […]

понедељак, јун 24, 2013 / 16:33

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је да су препоруке за уставну реформу у ФБиХ, које је осмислио експертски тим, више него добра полазна основа за промјене Устава које ће допринијети успостављању овог ентитета по вољи њених грађана, а што би требало да буде циљ реформе.

Комисија у препорукама предлаже и увођење функција предсједника и потпредсједника Парламента ФБиХ, као и модел осигуравања принципа националне равноправности у федералном Парламенту. Предсједник и два потпредсједника Парламента, би уз премијера ФБиХ преузели функције предсједника ФБиХ.

Предсједници Представничког и Дома народа, функционери из садашње праксе, у новој би констелацији били потпредсједници Парламента.

Представнички дом би умјесто садашњих 98, имао 81 посланика, а у његовом сазиву би морало бити најмање четири члана једног конститутивног народа, најмање два припадника националних мањина и најмање један члан из реда грађана који не припадају ни конститутивним народима ни националним мањинама.

Дом народа би се састојао од 44 делегата: 13 Бошњака; 13 Хрвата; 13 Срба и пет делегата из реда оних који се не изјашњавају као припадници конститутивних народа. У садашњем сазиву Дома народа је 58 делегата, по 17 из сваког конститутивног народа и седам из реда осталих.

Надлежности кантона у Федерацији БиХ треба да у предстојећој реформи Устава буду укинуте и распоређене између нивоа власти ФБиХ и општина, рекао је шеф посланичког клуба СДП-а у Представничком дому Парламента ФБиХ Јасенко Селимовић.

Образлажући став СДП-а, Селимовић је на сједници Представничког дома истакао да су кантони главна препрека у функционисању ФБиХ у цјелини. "Сматрамо да треба укинути и судске и извршне и закондавне надлежности кантона", појаснио је Селимовић.

Он је поздравио предложене препоруке за измјене Устава ФБиХ, које је сачинила експертска комисија, те најавио да ће се СДП залагати за увођење парламентарног наспрам полупредсједничког система у ФБиХ.

Предсједник Клуба ХДЗ-а 1990 Славица Јосиповић рекла је да је у руковођењу институцијама ФБиХ евидентна бошњачка доминација, али и при запошљавању, поручивши да ће се ХДЗ 1990 залагати само за Устав који ће гарантовати равноправност и конститутивност хрватског народа.

"Потребно је хитно реформисати садашњу административно-територијалну организацију ФБиХ, али смо против укидања кантона за шта се залаже СДП", навела је Јосиповићева, додавши да је досадашњим наметнутим амандманима високих представника у БиХ на Устав ФБиХ долазило искључиво до слабљења позиције хрватског народа.

На ово је реплицирао шеф посланичког клуба СДА Исмет Османовић, који је одбацио оптужбе о мајоризацији, наводећи да су Хрвати равноправно заступљени у институцијама ФБиХ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *