Николић: Српска и Србија су нераздвојиве

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је у интервјуу Срни да својим доласком у Бањалуку жели јасно да покаже да Републику Српску и Србију тешко ко може да растави. "Желим свима који ће мој долазак у Републику Српску тумачити на потпуно јасан начин да покажем да Републику Српску и Србију тешко ко може да растави. Ништа […]

уторак, децембар 25, 2012 / 08:23

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је у интервјуу Срни да својим доласком у Бањалуку жели јасно да покаже да Републику Српску и Србију тешко ко може да растави.

"Желим свима који ће мој долазак у Републику Српску тумачити на потпуно јасан начин да покажем да Републику Српску и Србију тешко ко може да растави. Ништа лепше не може да затвори ову годину од предстојећег сусрета у Бањалуци", рекао је Николић, напоменувши да ће у Бањалуку допутовати и предсједник Владе Србије Ивица Дачић.

Николић је напоменуо да је Србија крај ове године дочекала са много промјена, да се позиционирала у односу на сусједе, гледајући их као мање или веће пријатеље, оцијенивши да однос Србије и Републике Српске треба посматрати у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама, који постоји између Српске и Србије, што и подразумијева њихову тијесну сарадњу.

На питање да ли је његов долазак посјета само Републици Српској или и БиХ, Николић је рекао да зависи од угла посматрања и да, ако неко сматра да предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић води БиХ, онда ће он /Николић/ бити у посјети БиХ.

"Ако неко мисли да искључиво господин /Бакир/ Изетбеговић води БиХ, онда нека кажу да нисам био у БиХ. То не зависи од мене. Знам да је главни град БиХ Сарајево, знам да треба разговарати са представницима оба ентитета. Ја сам понудио сарадњу и желим да се сретнемо оног часа када Изетбеговић буде сматрао да је то потребно и да може донети добро за две државе и за народе који живе на овим просторима", навео је Николић.

Николић је нагласио да то не зависи од њега, додавши да не може непозван да иде "да куца на врата и пита да ли може да уђе".

"Моја врата су потпуно отворена", поручио је Николић у интервјуу Срни и додао да не стиче политичке поене у односу на Изетбеговића, већ жели искрен и отворен однос у интересу свих грађана региона.

Он је нагласио да ће бити на територији БиХ, државе коју признаје, али да ће бити и у Републици Српској, ентитету који много воли.

Говорећи о односима са Хрватском, Николић је рекао да предсједник Иво Јосиповић врло добро зна да све што је рекао о Хрватској стоји у контексту признања Хрватске у границама у којима је чланица УН.

"Наравно, нисам сагласан са начином на који се Хрватска односи према Србима, њиховој имовини и жељи да се врате. Нисам уопште срећан због пресуде хрватским генералима, јер ми се чини да је темпирана тако да Хрватска уђе неоптерећена у Европску унију, а да Србији око врата стоје одлуке Хашког трибунала према којима ниједан Хрват није осуђен за било који злочин према Србима.

Чини ми се да то оптерећује наше односе, али ми треба да будемо окренути будућности, јер само кроз сарадњу свих земаља у региону можемо да напредујемо и одржимо мир и стабилност", сматра Николић.

Николић је и Изетбеговићу и Јосиповићу поручио да је отворен за сусрет "било где и било када", а тај позив је био јавно упућен, баш као и предсједнику Косова Атифете Јахјаги.

Предсједник Србије је рекао да би коначни текст платформе за Косово и Метохију морао да буде готов до 10. јануара, јер се тада наставља дијалог Београда и Приштине и јер је са Албанцима договорено да нема царине за сјеверно Косово до тог датума.

"Нико од нас не зна одговор шта од 11. јануара, шта се онда примењује?", рекао је Николић.

Појашњавајући свој приједлог платформе за Косово и Метохију, Николић је рекао да нису тачна тумачења да је платформом предвиђена ентитетска подјела Косова.

"Разлика између Републике Српске и српске заједнице на Косову и Метохији јесте у томе што је Српска дио једне међународно признате државе, а српска национална заједница на Косову и Метохији била би дио суштинске аутономије, а не међународно признате државе, јер Србија нити хоће, нити може нити сме да призна независност Косова и Метохије", рекао је Николић.

Николић је навео да је у платформи предложио да се формира српска национална заједница која ће зависити од тога гдје су Срби у већини, а не гдје се то географски налази, те додао да од Срба са југа и сјевера Космета није чуо ниједну критику на рачун платформе.

Предсједник Србије је рекао да платформа која је понуђена представља радну верзију и отворена је за све конструктивне сугестије, те напоменуо да је платформа подложна промјенама, ако за то постоји 200 и више посланика од 250, колико има Скупштина Србије.

Он је навео да ће инсистирати да из ове платформе проистекну принципи које ће да усвоји Народна скупштина Србије и на којим ће се заснивати будући разговори са Албанцима и будуће одлуке које ће Србија да доноси, јер 10. јануара чека наставак преговора са Албанцима.

Николић сматра да ће платформом Албанци бити доведени у ситуацију да се изјасне шта то желе, док Европа треба да посредује и омогући да се расправља о сваком документу, а да се Срби и Албанци договарају.

Николић је навео да Србија више не може да буде страна која извршава вољу албанске стране или диктат међународне заједнице, да је Србија први пут истакла шта жели и да иза тога треба да стане цијела Србија и да се постигне најшири могући консензус.

Он је рекао да аутономију Срба треба опредијелити онако каква су европска рјешења, те оцијенио да се ниједан приједлог не одбацује само зато што га је Србија написала, него може да буде модификован у неким дијеловима.

"Зашто се буне против решења која Европа познаје и која су била узор да се напише оваква платформа. Имаће Европа много тога да објашњава. Зато су још уздржани сви. Знају да се појавио документ који не могу да одбију и одбаце", закључио је предсједник Србије Томислав Николић у интервјуу Срни.0 КОМЕНТАРА

 1. Kakve pare, inspektore? Nama je grijeh dati i fening, kada znamo u čijem bi se džepu našle za tili čas.Nikada mafiji režimskoj nije dosta narodne muke. Provozali su helikopterom i avionima , proćerdali kroz predstavništva i agencije, dali libermanovima i emirgradovima, igokeama , sinovima po londonima i milanima milijarde. Da ne govorimo koliko je ostalo u njihovim prokletim torbama.
  Da im je proklet svaki fening koji su oteli od naroda!

 2. “Николић је и Изетбеговићу и Јосиповићу поручио да је отворен за сусрет „било где и било када“, а тај позив је био јавно упућен, баш као и предсједнику Косова Атифете Јахјаги.“

  Значи, предсједник Косова у рангу са предсједницима Хрватске и Бих.
  И будали је све јасно.

  “јер је са Албанцима договорено да нема царине за сјеверно Косово до тог датума.“Послије се зна.
  Чак је Рами све јасно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *