Николић се нада већем економском присуству Турске у региону

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је у Анкари, гдје се одржава трилатерални самит Србије, Турске и Босне и Херцеговине, да ће Србија уложити максималне напоре да интензивира регионалну сарадњу, како би југоисток Европе био политички и економски стабилан и изразио наду да ће Турска у будућности бити економски присутнија у том региону.  На самиту, коме […]

среда, мај 15, 2013 / 16:06

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је у Анкари, гдје се одржава трилатерални самит Србије, Турске и Босне и Херцеговине, да ће Србија уложити максималне напоре да интензивира регионалну сарадњу, како би југоисток Европе био политички и економски стабилан и изразио наду да ће Турска у будућности бити економски присутнија у том региону.

 На самиту, коме је претходило потписивање Декларације о економској и трговинској сарадњи три земље, поред предсједника Србије, учествују шеф турске државе Абдулах Гул и чланови предсједништва БиХ Небојша Радмановић, Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић.

По завршетку пленарног састанка предсједника, Николић је рекао да тај сусрет има за резултат чвршће политичке односе, и да би још већи акценат требало ставити на економску сарадњу, с обзиром на то да она има највећи утицај на животна питања грађана.

"Србија жели наставак трилатералне сарадње и уверен сам да ће наши сусрети допринети даљем развоју наших односа. Сасвим сам сигуран да одрживи развој Србије није могућ без пријатељских односа у региону и ми ћемо уложити додатне напоре за сарадњу на свим нивоима, како би наша будућност била стабилна и окренута економском напретку", рекао је Николић.

Поздрављајући потписивање Декларације о економској и трговинској сарадњи и Декларације између привредних комора, Николић је истакао да без заједничких наступа привредних субјеката држава проистеклих из бивше Југославије свака од тих држава понаособ тешко може да успјешно наступи на иностраним тржиштима.

"Турска нам је партнер помоћу којег можемо да стигнемо на тржишта која нисмо отворили, може да помогне да то учинимо њеним ивестицијама и нашом технологијом, јер имамо изванредно школован кадар", рекао је Николић, истичући да су државе западног Балкана способне за развој и коришћење најсавременијих технологија али да им је потребан капитал.

Сарадња у региону је тиха али је у успону и појачава се из дана у дан, рекао је предсједник Србије и истакао да грађани могу имати само корист од тога што су лидери три земље успоставили добре личне односе.

И предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић очекује да ће резултат трилатералног самита бити повећање економске размјене између три земље. Од првог сусрета прије три године, који су пратиле контраверзе, дошло се до тога да "инстински, као пријатељи, разговарамо о свим отвореним питањима", рекао је он.

Николић: Србија за спровођење Дејтонског споразума

Говорећи о односима Србије и БиХ, Николић је рекао да, упркос прошлости која је тешко оптеретила обје државе, жели да ти односи буду партнерски и да се снажно развијају, нарочито у области економије.

Србија је, како је рекао, опредјељена за развој сарадње на бази добросусједства и залагаће се за њено унапређење, како са Федерацијом, тако и са Републиком Српском, са којом ће наставити продубљује специјалне односе.

У том смислу Србија се, нагласио је Николић, залаже за дослиједно спровођење Дејтонског споразума и цјеловиту и суверену Босну и Херцеговину као основ стабилности региона.

"Што се тиче будућности БиХ, сматрамо да о њој треба да одлучују њени грађани, чију вољу спроводе политички лидери, без мешања са стране и са тим у вези, Република Србија ће прихватити сваки постигнути договор три конститутивна народа БиХ", рекао је Николић.

Србија, са друге стране, према Николићевим ријечима, Турску посматра као веома значајног партнера, са којим се не слаже око свих питања, али са којим жели да унапређује билатералне односе и доприноси стабилности региона.

Турска је, према ријечима предсјдника Србије, направила важан први корак приволевши политичаре из Србије и БиХ да разговарају и сарађују, што је Београд радо прихватио, а да сада акценат у трилатералној сарадњи треба да буде стављен на конкретне економске интересе грађана.

Гул: Односи са БиХ и Србијом од велике важности

Турски предсједник Абдулах Гул је, на отварању самита, рекао да су лидери балканских земаља показали храброст и одлучност да се суоче са прошлошћу.

"Придајемо велику важност односима са БиХ и Србијом у циљу трајног мира и стабилности на Балкану", рекао је Гул, наводећи да је ове године већ имао конструктивне разговоре са Николићем и БиХ о питањима од регионалног значаја.

Подсећајући на прошлост региона, Гул је рекао да је прошло пуно времена од немилих догађаја из деведесетих и да је, од тада, у региону дошло до значајног напретка и позитивних помака.

Према његовим речима, већина лидера балканских земаља је показала визионарски приступ у суочавању са догађајима из прошлости чиме су отворена врата свести и разумевања окренутих будућности, а не прошлости.

"Србија је у том смислу показала велику храброст, искреност и одлучност", рекао је Гул, изражавајући задовољство због одлучности Србије да се креће у смеру суочавања са догађајима из прошлости.

"Данас ће фокус разговора бити на економској димензији евроатлантских интеграција свих балканских земаља", рекао је Гул, пожелевши добродошлицу председнику Србије и члановима Председништва БиХ.

Председник Николић ће, у поподневним часовима, имати и сусрет са председавајућим и члановима Председништва БиХ, после којег ће бити одржан и билатерални састанак делегација Србије и Турске.

Николић позвао Турску да не лобира за Косово

Предсједник Србије Томислав Николић апеловао је на Турску да не заговара код других држава признање независности Косова и да не лобира за чланство Косова у међународним организацијама.

Николић подсјетио да је Београд, упркос дубоком неслагању са одлуком Анкаре да међу првима призна незаконито проглашену косовску државу, наставио да тражи начине да српско-турски односи не крену низбрдицом.

Николић је на самиту упознао саговорнике са резултатима дијалога Београда и Приштине и рекао да очекује разумевање и подршку Турске и БиХ у питањима која су важна за Београд.

Николић је позвао Турску да као чланица НАТО-а допринесе да се гаранције које је дао генерални секретар те алијансе поштују.0 КОМЕНТАРА

  1. Sad ce svi podguzni cuvari velikog „cuvara“ graknuti kako je ovo „dokaz“ izdaje RS itd… Samo neka se prvo prisjete kako je Dodikov jaran BoTa survovao sa Silajdzicem i Erdoganom iza ledja RS i srpskog clana predsjednistva.U poredjenju sa tim ovo je napredak..

  2. vojo85, 15.05.2013. 18:39:22
    U principu se slazem.
    Veliko je to sra*** i ovo sada sa Nikolicem,kao i ono sa Bo Tao-Der-peom.
    Nidje veze sa vezom.
    U stvari ima veze.Kad znamo da je Turska Jenkijev poslusnik,onda je dio Srbijanskog rukovodstva….deduktivno razmisljamo….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *