Николић од Путина тражи страницу Мирослављевог јеванђеља

Повратак у Србију оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, који се чува у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу, биће једна од тема о којој ће 9. и 10. марта предсjедник Томислав Николић разговарати у Москви са својим домаћинима – сазнају "Вечерње новости". Према тим информацијама, руско министарство културе, није вољно да Београду препусти овај драгоцјени […]

уторак, 26 јануара, 2016 / 10:18

Повратак у Србију оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, који се чува у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу, биће једна од тема о којој ће 9. и 10. марта предсjедник Томислав Николић разговарати у Москви са својим домаћинима – сазнају "Вечерње новости".

Према тим информацијама, руско министарство културе, није вољно да Београду препусти овај драгоцјени документ, већ је сагласно да нам да његову копију. Препис, међутим, код нас већ постоји, због чега ће српска страна, највјероватније, покушати да ургира да нам уступе оригинал.

Куриозитет је што та 166. страница једина неостаје да би се комплетирао најстарији српски ћирилични рукопис, а она је у Русију доспјела тако што ју је у 19. веку тадашњи кијевски архиепископ Порфирије Успенски, који је посјетио Хиландар 1845. или 1846, опчињен љепотом књиге, кришом истргнуо и однио са собом.

Споменик српске писмености, иначе, написан је у 12. вијеку, а по напуштању Хиландара до 1883. године лист је чуван у Кијеву, да би био пренијет у Императорску јавну библиотеку, данас Националну библиотеку Русије у Санкт Петербургу. На њему се налазе чтенија за 7. (20) јануар, празник Светог Јована Крститеља.

Свјетски историчари нису примијетили лист све до појављивања на археолошкој изложби у Кијеву 1874. године и тада га фотографише Стојан Новаковић, тадашњи управник Народне библиотеке у Београду, који читавом рукопису даје име Мирослављево јеванђеље.

Страница која недостаје била је у Београду прошле године у јуну, у склопу изложбе "Путевима Мирослављевог јеванђеља" у Музеју Вука и Доситеја, али је потом враћена у Санкт Петербург.

Памћење свијета

Мирослављево јеванђеље налази се на Унесковој листи Памћење свијета, што је признање његовој историјској важности. Настало је у Цркви Светог Петра и Павла у Бијелом Пољу. Написано је у славу српског кнеза Мирослава, брата Стефана Немање, који је владао до 1198. Захумљем.

Јеванђеље је у Хиландар пренио Стефан Немања када се замонашио и у тамошњој библиотеци је стајало до 1896, када је поклоњено краљу Александру Обреновићу који га је понио у Београд.