Николић: Нећемо дозволити ревизију историје

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је Србија поносна на своју антифашистичку традицију у Другом свјетском рату и да неће дозволити ревизију историје, нити релативизацију злочина. "Позивају нас да се оставимо историје, заборавимо је и да се окренемо будућности. Не треба то да урадимо зато што без историје нема будућности, зато што без историје […]

понедељак, 27 јануара, 2014 / 13:08

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је Србија поносна на своју антифашистичку традицију у Другом свјетском рату и да неће дозволити ревизију историје, нити релативизацију злочина.

"Позивају нас да се оставимо историје, заборавимо је и да се окренемо будућности. Не треба то да урадимо зато што без историје нема будућности, зато што без историје не знамо ко смо и не можемо да градимо будућност", истакао је Николић на комеморацији поводом Међународног дана сјећања на жртве холокауста, одржаној на Старом сајмишту.

Он је рекао да неки историчари, потпомогнути свјетским медијима, кривећи Србију за почетак Првог свјетског рата, неаргументовано покушавају да баце љагу на српску државу.

"Чињеница да је највећи број криваца пронађен и осуђен не значи да и даље не треба да се сагледава оно што по свом карактеру и обиму јесте – један од највећих злочина против човечности у историји цивилизације", нагласио је Николић.

Он је навео да на злочине попут холокауста стално треба подсјећати, додајући да у Србији до данас није начињен комплетан списак страдалих у Другом свјетском рату.

Николић је напоменуо да је у Другом свјетском рату страдало више од 16 одсто српског становништва на подручју некадашње Југославије.

Осим предсједника Србије, вијенце на споменик положили су и представници Јеврејске општине, градске управе Београда и удружења која подсјећају на страдања у Другом свјетском рату, као и амбасадор Израела у Србији Јозеф Леви.Оставите одговор