Никола Дроњак: Академска заједница је слуга ове власти

Велика прашина подигла сe недавно, када је Никола Дроњак, студент Медицинског факултета у Бањој Луци, говорио о лошим стварима које подривају овај факултет и наше академске институције. Неки су рекли – браво! Други су иза подигнуте прашине видјели скривене намјере и обрачуне, трећи су дискредитовали личност овог студента. О свему томе, причали смо са Николом, […]

уторак, децембар 6, 2011 / 10:53

Велика прашина подигла сe недавно, када је Никола Дроњак, студент Медицинског факултета у Бањој Луци, говорио о лошим стварима које подривају овај факултет и наше академске институције.

Неки су рекли – браво! Други су иза подигнуте прашине видјели скривене намјере и обрачуне, трећи су дискредитовали личност овог студента. О свему томе, причали смо са Николом, а с обзиром да је и даље, како каже “неформални студентски лидер“, позвали смо га да се прво представи читаоцима.

Разговарао: Ж. Свитлица

– Ја сам студент Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци, члан УО Агенције за акредитацију високог образовања гдје волонтирам, широј јавности познат након графита који сам написао из личног револта, не из политичких или неких других побуда, него само као појединац чији су родитељи незапослени, жртве данашњих прилика. Отац ми је био борац Војске Републике Српске, избјегли смо из Хрватске и за разлику од појединаца који мисле да доприносе Српској, ја могу бити поносан јер је мој отац од првог дана носио пушку и бранио РС, за разлику од оних који данас беру плодове, а пљују по свему, осуђују сваки напредак. Живим у Студентском дому већ пар година. Укључио сам се у студентско организовање у жељи да нештo промијеним. Нешто се и промијенило, много тога није. Тешко је наћи саговорника, јер највећи проблем у било каквом организовању, политичком, студентском је недостатак храбрости и недостатак људи који ће иза својих ријечи и дјела стати именом и презименом.

У недавном интервју једном дневном листу причао си о ономе о чему сви међу собом причају, сви знају да се дешава. Некима се чини да је сад одједном у први план избила прича о корупцији на факултетима. Да ли је то због тога што је интервју објављен у Независним новинама, које су “режимске“, или је прашина подигнута, како дурги мисле, због тихих обрачуна са неким професофима?

На то могу рећи да су једино Независне хтјеле да то објаве. У неформалном разговору са неким новинарима других новинских кућа, који су тражили да се то мало преобликује и буде уопштеније, једино су НН хтјеле пренијети потпуни интервју. Да ли је то обрачун или није? Ја само могу да потврдим да мене нико није на то наговарао.

Сматрам да је основни проблем наших људи што немају храброст да нешто искажу, а ако иступи појединац, они осуђују њега, не осврћу се на оно што је рекао. Нико се није запитао о корупцији! Ако сам ја рекао оно “што сви знају“, како то досад нико није рекао?

Мислиш да је могао неко од представника званичних студентских тијела исто то да уради као ти, а није?

Мислим су могли и неки други то да ураде, али зашто нису, то треба питати њих.

Рекао си да се пролаз на испиту на Медицинском факултету плаћа од 2.000-5.000 КМ. Да ли имаш доказе за те тврдње или имена професора који су узимали и узимају тај новац?

Било би бесмислено да ја говорим имена, али оно што знам и што је провјерено је да је 2009. године проведена “Анти-кор“ кампања гдје су студенти у писаној форми МУП-у доставили имена оних на које се највише жале и доказе везане за то. Ако се 100 људи пожали на Јанка да је узео мито, а на Марка нико, онда ту има нешто. Предложио сам, и даље стојим иза тога, да треба нека независна маркетиншка или нека друга агенција да испита мњење студената, да се крене прво од тога. Ево, сазнали смо да Универзитет планира да сарађује са Транспаренси интернешналом у вези тога.

Студенти на Медицинском факултету знају ко узима новац, ми знамо које су то колеге. Било би врло неозбиљно и врло неколегијално да ја њих спомињем. Зашто то раде и из којих разлога, мене то не интересује, али сви студенти медицине то знају. За то су задужене службе које су плаћене да то раде, МУП и остали.

Да ли се ишта од твог иступа у јавности промијенило на Медицинском факултету? Да ли је дошло до неких смјена, акције МУП-а, Ректората или ресорног министарства?

Што се тиче Медицинског факултета, који сам највише спомињао јер ту студирам, десиле су се неке промјене. Доведени су нови професори, довешће се још нових професора. Разбијен је монопол на испитима, гдје год је био један предавач, сада их има више, са правом студента да одабере код кога ће одговарати у фебруарском року који слиједи. Ово што сам рекао свако може да провјери.

На Медицинском факултету је био случај студента са благом менталном заосталошћу, који је редовно давао испите, а његово даље напредовање ка дипломи наводно је зауставио министар Шкрбић?

Чуо сам да је догурао до испита на вишим годинама студија. Можда би он био најбољи примјер да се на том случају истражи процес неправилности рада, само је потребно видјети код кога је и како полагао испите.

Да напоменем да на факултетима постоје и “ВИП“ студенти, дјеца политичара, бизнисмена, тајкуна и других познатих особа у граду, већином утицајних.

Да ти је ико након твојих иступа у јавности пријетио?

Директих пријетњи није било, међутим било је “добронамјерних упозорења“ гдје ми се скретала пажња да одустанем од свега јер “нећу завршити факултет“ ,“нећу се запослити’ … Међутим, ја нећу одустати, не бојим се, а најжалије ће ми бити ако професофи употребе студенте против мене јер је то најпрљавији обрачун самном.

Позивам све колеге које су против корупције, против аномалија на универзитету, да се уједине и да заузму став.

Од почетка твог јавног и студентског ангажовања, шта се промијенило на боље за студенте у Бањој Луци уоште?

Пошто сам станар Студентског дома, могу да напоменем неке ствари за које сви могу да виде да су урађене. Изграђена је нова читаоница, реновирана стара читаоница, направљена је вентилација у клубу студената (Индекс), реновиран је и отворен кафић “Шестица“, интернет клуб. Борили смо се и изборили да остану исте цијене школарина, исте цијене мензе и смјештаја у Студентском дому. Борили смо се и добили вајерлес интернет у дому. Инвестиција у дом је значајна, јер је Влада у једном потезу дала дому 200.000 КМ, а видимо у каквим је РС проблемима. Дакле, не оцјењујем политику владе, смо упоређујем да се види да смо се изборили за средства.

Ти си томе свему допринио као Никола Дроњак или као представник одређене групе, студентске организације или слично?

Директан легитимитет до сад нисам имао, али сматрам да сам имао неформалан легитимитет многих студената, а у сарадњи са Унијом студената.

Дакле, ти си према институцијама наступао као…?

Као неформални студентски представник јер сам имао велику подршку колега. Многи су оспоравали мој легитимитет, али на изборима на Медицинском факултету мој легитимитет је потврђен. Разумијем да постоји нешто што је законски и правно, али разумијем и да постоји онај бунт људи,а ја сам само представник тог бунта, ма шта ко причао. Ти људи које сам представио, знају да сам их на прави начин представио.

Шта конкретно треба да се уради да се корупција на факултетима искоријени и како то урадити?

Проблем се мора почети рјешавати од врха, од Министарства просвјете и културе РС. Министарство треба да покрене иницијативу да дође до кадровских промјена на Универзитету, јер појединци који су већ дуже времена ту, не рјешавају те проблеме. Дакле, мора постојати јасна иницијатива власти, јер сви ти људи који то раде, раде у име власти, не раде у своје име.

Похвалио си министра Антона Касиповића у медијима. Знали ли то да ресорно министарство чини нешто?

Ја нисам министра похвалио, само сам рекао нешто што сам извукао из чињенице да сам присуствовао одређеним моментима када је министар покретао ту причу и према ректору и према деканима и дао је пуну сагласност у погледу тога и реко је да жели да “истјера то на чистац“ – Тако је он рекао. Међутим, професори су се позивали на аутономију и независност универзитета јер они сматрају да је то њихова република и њихова територија и да су ту неприкосновени владари и вождови. Њих плаћа Влада РС, која у овим тешким тренуцима узима паре од пореских обвезника, исплаћује њих, они живе једним лагодним животном, док народ и студенти гладни тумарају улицама. А ти и такви професори немају никакву одговорност. Напомињем да више од пола професора и асистената поштено обавља посао, то се не односи на њих.

Ја сам прозван да сам присталица власти, а само ћу рећи да је академска заједница полтронска и слуга је ове власти.

Твоје причање о корупцији на факултетима, чини се , засјењено је бављењем твојом личношћу од стране колега и неких новинара. Оптужују те да си заслуге приписивао само себи, да си “избацио“ дјевојке из собе у Студентском дому, да си превише близак са премијером и предсједником РС, за обичног студента и неформалног студентског лидера. Шта је од тога истина?

Апсолутно се слажем да су за све иницијатициве заслужни сви. Али у дому има 1.300 људи и не би било физички могуће да сви ти људи уђу у Владу РС и траже нови читаоницу. Када је предсједник РС дошао да отвори читаоницу, на састанку су били представници Уније студената РС, Студентског парламента, СОБЛ-а и Скупштине студената. Биле су четири званичне студентске организације, тако да не видим уопште утемељеност те приче. За читаоницу су заслужни сви, само што сам у име студената преговарао ја јер је немогуће да 1.300 људи преговара.

Што се тиче дјевојака то је неистина и може да се провјери код Управе Студентског центра. Дјевојкама је истекао уговор као и мени, ја сам имао склопљен уговор о дјелу са Студентским центром јер сам радио ка портир тамо, двије године, и само је дошло до одређене ротације јер дјевојке нису избачене, то је лаж и неистина, и даље су у дому и то се може провјерити.

Блискост са влашћу?

То је ствар личног карактера и зависи од тога неко отворен за сарадњу. Људи се плаше политичара, а ја сматрам да сам са својим интелектуалним способностима дорастао било коме, па и предсједнику РС. Сваки студент има прилику да својим ангажовањем дође у такву ситуацију, али проблем је апатија и нерад код одређених људи. У свим овим проблемима о којима говоримо, увијек имате популацију од пет посто студената који све критикују и пљују и увијек су најгласнији такви.

Сви се крију иза лажних профила на друштвеним мрежама, иза коментара на интернет порталима. Мало је људи који ће именом и презименом рећи оно што мисле, било то позитивно или негативно. Све је строго критизерство.

Ја бих овом приликом позвао све људе на Фронталу да под својим именом и презименом коментаришу и самим тим ће њихови коментари имати већи снагу.

 

 

 0 КОМЕНТАРА

 1. „Оптужују те… да си превише близак са премијером и предсједником РС, за обичног студента и неформалног студентског лидера.“

  Шта сте сви скочили на човјека? Добар је Никола момак, само упао у лоше друштво. 😉

 2. drazen78bl

  Ајде схватите више да ако се каже да је неко нешто учинио добро,а да није са друге стране извршио нешто друго,није подршка већ конструктивна критика.

 3. Bigeru završi li ti sa gebelsrajkanom konsultacije na tvoj mr rad na temu Kako polizati predsedniku dupe, a da ne smrdiš (ni može nikako)? Pohiti, bigerče plače. Operi ruke posle brisanja firerove zadnjice.

  O, (niko)la, tako mlad , a tako dronjav. Prifati se ti knjige, okani se loših tipova. Kako ono kažu: ‘ajde za muvom pa ćeš na g…no.

 4. Баш је сладак!

  Све је добро рекао. Видим да су највеће замјерке, и неки дан су биле, на „блискост са властима“. То не треба да буде проблем, ако постоје конкретни резултати. У случају г. Дроњка постоје. Са ким се дружи и са ким је добар је потпуно ирелевантно за мене. Имали сте и раније студентске представнике који су били „добри са властима“, а од којих студенти никада нису имали никакву корист.

 5. prijedor, 06.12.2011. 13:52:38

  Prijedore sada je meni jasno sto si ti sirotinja cijeli zivot, samo kukas kako zbog drugi nemozes skolaovati djecu pa ne mozes zivjeti, pa ovo pa ono, ko kakva zenetina, al kad bolje razmislim mozda i jesi neka baba. Malo Prijedore pljuni u sake pa radi a manje naprdjuj po forumima. Ima te i previse, pa gori si i od ovoh vlastodrzaca iz pastete iskaces. Odrece te se i rodjena djeca ako vec nisu.

 6. „Студенти на Медицинском факултету знају ко узима новац, ми знамо које су то колеге. Било би врло неозбиљно и врло неколегијално да ја њих спомињем. Зашто то раде и из којих разлога, мене то не интересује, али сви студенти медицине то знају. За то су задужене службе које су плаћене да то раде, МУП и остали.“

  Ако нешто тврдиш, онда јавно кажи, подастри доказе за своју тврдњу, ове уопштене флоскуле иду ми на јетра… Именом и презимено реци ко је узео ПАРЕ, ко је КОРУМПИРАН, докажи ђелима а не причом… мука ми је од ових плаћених револуционара, што вире из потпиздинских скута…

  УП. Заиста сам мислио да је ово нешто озбиљније… а оно… лик је само оно што му презиме говори – ДРОЊАК

 7. Đe si istino dronjava. E, vala moja djeca su učila, izučila, rade i doooooobro zarađuju. Tako i ti zapni, mani se ćorava posla i biće nešto od tebe.
  S najboljim namjerama, pozdrav!

 8. Pa znao sam ja Prijedore da tvoja djeca rade, i to sam sve sigurniji negdje u vladinim institucijama, zato njihov tata ili mama, sta si im vec, moze po forumima visiti 24 h. Vidis Prijedore kako se odade, pljujes po svima a tvoja djeca rade je li…a ne valja drzava. Ajde ti drugar nesto korisno uradi dosadice i djeci da uzdrzavaju tatu neradnika pa sta ces onda…

 9. Prijedor, pa ti si stvarno dosadio svima, vise tebe prozivaju i komentarisu ovdje nego ovoga maloga! Podrzavam prijedlog da svi budemo pod imenom i prezimenom na frontalu, pa da vidimo ko sta smije reci!

 10. Ovog turbo limača znakovitog prezimena je instalirala katedra za mikrobiologiju a snažno ga podržava dekanica, dok je Jergić čovjek iz Kasipovićevog stožera. Trebala bi mu jedna konferencija za tisak na kojoj bi sve priopćio pučanstvu, ko su tajkuni sa vašeg sveučilišta. Samo nazočnost u tisku garantira uspjeh. I evo pišem sve ovo na blagdan Svetog Nikole i ovom turbo limaču čestitam imendan. Bio sam jutros na misi i palio sam svijeće za sve naše kontitutivne u obrazovnom sustavu manjeg entiteta, kao i za sve pravedne turbo limače na čelu sa hrabrim Nikolom. Dakako, ovaj pročetnički portal je dorastao i našem Poskoku. Sve pohvale ovom prigodom i radite zajedničke projekte s našim Poskokom da se skrši probošnjački projekat unitarne Bosne.

  Lijep pozdrav iz Centra za obrazovanje zaostalog pučanstva u Širokom. Lijep pozdrav iz Herceg-Bosne

 11. nikolice, tata radi u vladinoj instituciji, a djeca …. nasreću ne zavise ni od ovih , niti od mene. Ja vidim i znam ono što izvana vide oni boljevideći, i boljemisleći. Kažem ti iz najboljih namjera, prifati se knjige, okani se loših tipova, a kada završiš, akobogda, tipovi će biti negdje u ćuzi, u okovima i nećeš morati da se stidiš što si im bio pri ruci. Radićeš, liječiti ljude, i svijetla obraza pogledati svakome u oči. I, šta ti više treba?
  Da li si ti tjerao djevojke ili nisi, nije važno. Uvijek će ti prišivati tu zakrpu dok si živ.
  Sve što ti kažem , kažem ti kao svome rođenome: sjedi i uči. Okani se loših tipova. Ne misle ti ništa dobro, samo im odrađuješ prljave poslove, a svoju djecu su poslali daleko od ove septičke rupetine.

 12. Stvari treba pojednostaviti.

  Student medicine rekao da mnogo toga ne valja na fakultetu. Svi znaju da stvarmno ne valja i slažu se. Treba se držati poravljanja toga što ne valja, a ovaj Dronjak je samo neko ko je to rekao.

  Svo laprdanje oko njegove ličnosti, samo stvara osmjeh na licima tih zajebanih profesora. Znam ljude sa medicine koji su obnavljali godinu kada bi se verbalno usprotivili.

  to je ono što je bitno, a ne takmičenje u šaljivom komentarisanju

 13. Prijedore moram priznati da ti analitika i nije bas najjaca strana. Uporno ponavljas da ti ovo pise Nikola Dronjak, sto nema veze sa razumom. Klimao bi ti glavom Mili da ga vidis, znam ja takve.

 14. Cijenim sto ovaj momak pod svojim imenom, prezimenom i likom javno izlazi pred medije i pokusava nesto da promjeni! Ne ulazim u to ko stoji iza njega, a i onako znamo da danasnji „cuvari ledja“ nisu bas sigurni, a on je vjerovatno toga svjestan, a i dalje hrabro istupa.

 15. Prijedore, pripazi malo s komentarima jer neko ko cita bi mogao pomisliti da su djevojke o kojima govoris silovane, pretucene ili u najboljem slucaju izbacene s fakulteta i protjerane kuci, a one su jednostavno premjestene u drugu sobu, jer takva je procedura u domu ako se na vrijeme ne uplati recepcijski smjestaj,o cemu ti pojma nemas i ne znam odkud ti pravo da se petljas u nesto gdje nikad nisi bio i ne znas kakva su pravila. Da se mene pita, ja bi ih izbacila jer su dobile krevete od upravnika doma preko veze,jer su i one kao i on iz Knezeva – a to se moze i provjeriti!!! Ne znam kako ih nije sramota da bilo sra zahtjevaju ili da se zale kad njihv smjestaj nije legalan u domu!!! I neka se pokriju po glavi i sute jer imaju i vise nego dovoljno razloga da budu zadovoljne… Ti Prijedor u buduce prije nego sto das komentar, provjeri svoje argumente!!!

 16. Nikolina, mođda jeste tako, ali, svaka laž izgovorena namjerno više puta postane nažalost istina. Svaki put će ti tu ,hajde da kažem laž, prišiti na lice kada god ne budeš radio onako kako to drugi hoće. Upravo ti zato i kažem, uči i budi SVOJ čovjek. Biti liječnik, imati čist obraz i ruke, i ne treba ti više ništa u ovom ništavnom životu.
  Vjeruj da se mnogo, mnogo poštenih ljudi , praznih džepova nikada ne bi mijenjalo sa „ćuvarem“, a on bi sa mnogima.
  Život mu ne valja ni pola lule duvana.Ima „sve“, a nema ništa.
  „Su čim ćete izać’ pred Miloša
  i pred druge srpske vitezove
  koji žive dokle sunce grije?“

 17. Није ваљда да нико није одговорио на упућене поздраве из ХРХБ, хвала госпон Шагољ, и отпоздрав.

 18. „Biti liječnik, imati čist obraz i ruke, i ne treba ti više ništa u ovom ništavnom životu.“

  S obzirom da tvrdis da si uvaljen u fotelju vladine institucije, nisi ni svjestan da upravo ti „lijecnici“ o kojima govoris nemaju posla i trunu na birou upravo zbog takvih korumpiranih ljudi o kojima Dronjak govori, jer kako u obrazovanju tako i prilikom zaposljavanja priopitet su „tatini sinovi“, tako da ne laprdaj da si sa diplomom svoj covjek jer to danas nije garancija.. Ti to najbolje znas!!! Nemoj mi samo reci da si ti svoj posao dobio na osnovu tvojih izvanrednih kvaliteta i sposobnosti!!!

 19. Anja i Tamara
  Pa kada vam je tako sladak i simpatican organizujte hrvanje u blatu, pa koja pobjedi Dronjak za nju! 😛
  Jea
  Ovo je reklo mnogo ljudi prije ovoga Krpe i ne znam šta je on to posebno u radio, to se odavno zna i da hoce neko nešto da na pravi davno bi bilo gotovo.
  Ovo nije pritisak javne rijeci, ovo je smijurija 😛

 20. Заметица Јован, 06.12.2011. 16:03:12

  Па ето Иване, делегирамо тебе испред свих „поЋетника“ како нам се љубазно обрати овај шагољави…B-)
  И досад ти је добро ишло…

 21. „Vjeruj da se mnogo, mnogo poštenih ljudi , praznih džepova nikada ne bi mijenjalo sa „ćuvarem“, a on bi sa mnogima.“

  Kojoj ti tacno grupi pripadas? Po opisu tvog radnog mjesta koje si naveo, rekla bih da odgovaras profilu „cuvara“ ili se nadas da bi to mogao biti u buducnosti,tj. da ces napredovati sa te tvoje „funkcijice“, tako da vjerujem da ti ne pada napamet da se mjenjas sa „postenim“ ljudima praznih dzepova!!!

 22. „Vjeruj da se mnogo, mnogo poštenih ljudi , praznih džepova nikada ne bi mijenjalo sa „ćuvarem“, a on bi sa mnogima.“

  Kojoj ti tacno grupi pripadas? Po opisu tvog radnog mjesta koje si naveo, rekla bih da odgovaras profilu „cuvara“ ili se nadas da bi to mogao biti u buducnosti,tj. da ces napredovati sa te tvoje „funkcijice“, tako da vjerujem da ti ne pada napamet da se mjenjas sa „postenim“ ljudima praznih dzepova!!!

 23. Обичан куртоазни, културан отпоздрав диже притисак потомцима учесника осме офанзиве и Јовандеке Бабића, добро је, имамо будућност, сви смо „ми“, АНУрС.

 24. Pakeza, rado bih ja na „hrvanje“ ako je pomenuta djevojka raspolozena:D I ja bih se bas borila da pobjedim, pa da cujem njegove stavove uzivo:D Nikola, znam da nije ni vrijeme ni mjesto za ovakve komentare jer su izvan teme, ali bila bi mi cast da porazgovaramo jer vjerujem da bih imala svasta zanimljivo cuti… :D:D

 25. jea, 06.12.2011. 14:37:27
  Potpis.
  Smatram u svakom slucaju da slicne stavove mladih ljudi treba postovati i makar formalno podrzati.
  Poanta je da se ovaj nas pusti Serbski zivalj nauci javno izgovarati neke stvari a manje suskati po kuloarima i SBB KBB itd,itd.Kazi argumentovano,stoj iza svojih rijeci i djela.
  Zato…podrska.

 26. anja banja luka, 06.12.2011. 13:56:23
  „Баш је сладак!“

  Kаже Никола да преферира црвене чизмице, само има опасну дјевојку. Бојим се да би Ти могла остати без перчина.;)

  prijedor, 06.12.2011. 13:52:38

  Ја сам се, као и обично, мало шалио да је Никола „упао у лоше друштво“, јер се дружи с Предсједником и Премијером. А погледајте наслов! Зар не мислите Ви исто? B-)

 27. Шалу на страну!

  Ових дана сам имао прилике да разговарам са студентима. Тек од ове године се дешава да студенти који се хране у студентској мензи формирају за ручак и вечеру ред од преко 50 метара са 150-300 људи, што говори колико је тешка материјална ситуација студената. Многи који живе у БЛ од куће одлазе, јер је храна у мензи далеко јефтинија.
  Синоћ ми један апсолвент са Ањиног факултета (сигурно неки њен удварач) прича како неки људи од куће понесу само јаја, па једу та јаја у два наврата дневно, и тако уче полупразног стомака.
  За мене је то СТРАШНО!!! Не могу бити нимало срећан када знам колика смо сиротиња. То је основни развој мог бунта. И та дјеца страдају од мафије на универзитету, јер су из поштених породица, а и немају новца.

  Неке катедре направе тзв. „уско грло“ са пролазношћу испод 7-8%, скоро немогуће положити поштено, како би они који имају потегнули за плаћањем испита. А жртва у цијелој причи јесте управо та сиротиња, јер су међу тих 7-8% они који плате.

  Скоро сам чуо да су неки испите плаћали и по 7000 КМ, па упис на факс 6000 КМ и слично. Исто тако, неке катедре на Медицинском факултету врше притисак на студенте, који нису међу најбољима, да одустану од факултета, сталним обарањем на испитима. Једна професорица је на крају питала једну докторицу, увидјевши да ова не одустаје: „Налазиш ли се ти у медицини?“. Кад јој је студентица испричала своју животну причи, она се расплакала.

 28. И поред свега, чисто сумњам да ће активност Николе Дроњка довести до било каквих резултата. Већ сам на ранијем његовом тексту објаснио зашто.

  Мислим да корупција и непотизам захвата од 20% до преко 50% студената, у зависности од тежине факултета. То је КАТАСТРОФА за наше друштво. Није толико проблем што ћемо ускоро ДОДИРНУТИ САМО ДНО, већ што НЕЋЕМО ИМАТИ ШКОЛОВАНЕ ЉУДЕ КОЈИ ЋЕ НАС ЧУПАТИ СА ДНА. Имамо хиперпродукцију форме без садржаја. Папир се добије, а знање је крхко. Ту нема напретка. А кад томе додамо приватне факултете, можемо размишљати и о 40 дана.

  Мислим да јако мали проценат професора (па и на Медицинском факултету) узима новац, али „пуштају“ студенте под притиском. Тај притисак не мора бити од стране декана, ректора, премијера,… Али моћним људима је довољан само један телефонски позив. Мали је ово град, мала Република, сви смо рођаци, кумови, страначки кадрови,…

 29. mislim da je situcija na medicini losa zbog par profesora za koje svi studenti znaju,i oni narusavaju ugled i profesorima i studdentima. dobra vecina profesora su posteni ljudi.
  jedan podatak je porazavajuci: UNIVERZITET U BANJOJ LUCI SE NALAZI NA LISTI SMIJESNIH UNIVERZITETA U SVIJETU, a znamo da postoji Sangajska lista gdje se medju prvih 500 nalazi Zagreb,zatim Beograd…nas nema nigdje,T U G A

 30. drazen78bl, 06.12.2011. 19:14:13

  Ја сам само рекла да је сладак, нисам говорила да имам територијалне претензије. Да којим случајем имам… моји методи сигурно не би били чупање, борилачке вјештине и сл. Може то много суптилније. 😉

 31. Онај ко брани територију чупа, гребе, удара,… А не знам како мислиш преко живе дјевојке. И шта ће Ти рећи момак и онај с Фронтала што је рекао да би се женио Тобом? 😛

 32. момак је све добро објаснио, само се не слажем у једној ствари: није најкорумпиранији медицински него правни факултет

 33. „На Медицинском факултету је био случај студента са благом менталном заосталошћу, који је редовно давао испите, а његово даље напредовање ка дипломи наводно је зауставио министар Шкрбић?

  Чуо сам да је догурао до испита на вишим годинама студија. Можда би он био најбољи примјер да се на том случају истражи процес неправилности рада, само је потребно видјети код кога је и како полагао испите.“

  Па том човјеку је остало свега неколико испита до дипломе Медицинског факултета и министар Шкрбић је спасио част факултета тим потезом. Дакле, полагао је испите код 30-ак професора, али далеко од тога да су сви ти људи лопови и да су узели новац. Напротив. Али сам сигуран да је било притиска на њих.

 34. Иначе, поменути СТУДЕНТ СА БЛАГОМ МЕНТАЛНОМ ЗАОСТАЛОШЋУ је из Београда и он је ТИПИЧАН ДОКАЗ КОЛИКО ЈЕ ТРУЛО ДРУШТВО У СРБИЈИ И РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ.

  Новац којим је плаћао испите је његов отац „зарадио“ преваром болесника обољелих од рака, наплаћујући им по 8000 КМ литар еликсира, који наводно сигурно лијечи рак.

  Обавезно прочитајте:

  http://www.blic.rs/stara_arhiva/hronika/96415/Bogatio-se-dok-su-pacijenti-umirali

  „Rekli su mi da donesem 6.000 evra, kako bi imali novac da naruce lek, a da sutradan donesem ostatak. Tek kada je preko telefona osetila da sam u takvom psihicokm stanje da pristajem na sve, doktorka iz Tomaseviceve ordinacije izdiktirala mi je njihovu adresu u Mirijevu … zPosle razgovora koji je trajao pola sata , dao sam joj 6.000 evra za lek i jos 5.000dinara ZA KONCILIJARNI PREGLED, JER ME JE UBEDILA DA STANJE PACIJENTA RAZMATRAJU NASI POZNATI LEKARI!!!! ….Garantovao mi je da ce Verino stanje znacajno poboljsati posle tog perioda (28 dana). JEDINI PROBLEM , REKAO MI JE, BICE DA SE PSIHICKI PRIPREMIM ZA NJEN RAPIDNI OPORAVAK, KAKO NE BI DOBIO SRCANI UDAR OD ZADOVOLJSTVA KAD VIDIM KAKO LEK DELUJE!!! …. Nas sagovornik sobajsnjava da je sutradan u ordinaciju odneo jos 2.000 evra a da mu je dr Tomasevic dao dva litra leka. Medikament je bio tecan kao sirup, tamno-braon boje, smesten u DVE FLASE ZA VINO, ZATVORENE PRIMITIVNIM CEPOVIMA … Ilic objasnjava da njegova supruga lek pocela da pije 20. novembra, a da joj je posle mesec dana vec toliko lose da je izgubila svest. Umrla je 28. decembra 2004…
  pokusali smo da kontaktiramo i sa dr Lazarom Tomasevicem, ali u njegovoj ordinaciji u Mirjevu vec danima nema nikog …
  SIGURAN SAM DA IZA DR TOMASEVICA STOJI CITAVA ORGANIZACIJA … OSIM EMISIJE U KOJOJ GA PACIJENTIMA PREPORUCUJE DIREKTOR SKOLE ZA RACUNARE … navodi Ilic“

 35. mislim da mali broj profesora uzima pare, ali ti koji uzimaju ,uzimaju bas:D
  pravni fakultet je prepun nepotizma,isprepleten vezama suduja,tuzilaca,advokata,..x-(
  svi znamo da djeca banjaluckih gazda i advokata upisuju pravo.. zna se da su dekani prava i medicine ljudi sumnjivog morala,a da u ratnom dnevniku Ratka Mladica stoji da je Vitomir Popovic doktorirao uz pecene volove.. KATASTROFA

 36. kao student prava zalim svoj fakultet i nadam se da ce studentski predstavnici tog fakulteta upoznati javnost sta se tamo desava.. mislim da treba napraviti anketu gdje bi se pokazalo ko je lopuza..najveci poltroni su na pravnom

 37. http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2006/04/14/srpski/D06041414.shtml

  Дакле, родитељи били два мјесеца у притвору, отац за несавјено лијечење обољелих од рака, а мајка као саучесник и због лажног представљања да је доктор, а није. И НИКОМЕ НИШТА!
  А син замало доктор.

  Морам да нагласим да је тај студент добар момак, безазлен, наиван, доцилан (било шта да му кажете, он ће урадити). Ја га гледам као жртву цијеле те приче.

  Занимљиво је неколико анегдота везано за истог.

  Нпр. на вјежбама из ургентне медицине је радио реанимацију лутке тако што јој је сјео на главу.

  Како је живио у стану заједно са човјеком из Сирије рођеном у Загребу, овај му је из Сирије за Бајрам донио неку бијелу баклаву и он се одушевио (иначе је симпатизер Шешељевих радикала). Заузврат је отишао у „Макси“ и купио макароне да направи њима дојици за ручак, а касирку у „Максију“ је питао како се оне припремају. Натрпао је све у највећу шерпу, све је загорило, а било је и по поду макарона. Абдулах није имао срећу да руча тог дана.

  Иако је јасно да човјек спада у категорију „физиолошки тупавих“, многи су се исмијавали с њим. Тако су га на Медицинијади у Будви напили и надували марихуаном, наговорили га да се скине гол. При томе им је и открио преко кога купује испите, тако да то многи знају (али не и моја маленкост). Ишао је послије тога на разговор с покојним деканом, проф. Билбијом, али не знам како се касније одвијала ситуација. Само сам чуо да му је проф. Шкрбић рекао да ће се лично позабавити његовим случајем и наводно му одузео индекс. Човјек заиста не зна основне ствари из медицине.

  Са њим су се спрдали и у градској читаоници, па су направили два ју-тјуб снимка на којима овај покушава да пјева двије пјесме Битлса и Џипси Кингса:

  http://www.youtube.com/watch?v=Zge_bT6SVAk

  http://www.youtube.com/watch?v=SzvkCynJYiI

  Понављам, жао ми је тог момка, јер је он жртва својих родитеља и похлепних људи, као што ми је жао свих младих људи којима похлепни људи и бандити отимају будућност.

 38. Ceca, 06.12.2011. 14:21:22 [21412]
  „Podrzavam prijedlog da svi budemo pod imenom i prezimenom na frontalu, pa da vidimo ko sta smije reci!“

  Ууу, баш га подржаваш са све надимком. :S

 39. Mene samo zanima, na kojoj je godini studija i koje je godiste Nikola? Jel neko zna? Ili moze i on sam da mi to odgovori?

  Mislim da je mali shvatio kako stvari funkcionisu u ovoj zemlji, malo pljujes po nekome, najlakse je po akademskoj zajednici, malo mutis vodu a onda ides na noge vlastodrzcima i polako postajes njihov.

  Koliko se studentski “lideri“ bore studnetima u RS mogu da pozavide studneti iz Zimbabvea, Svazilenda, Lesotoa itd.. Strahota od liderstva

 40. „Profesore Živanoviću, šta je cilj naučnog skupa posvećenog Bolonji?

  Osnovna zamisao je otvoriti onaj dio problema koji je širi i od Bolonjskog procesa, a riječ je o degradaciji ili, kako ja to volim reći, o dekadenciji visokog obrazovanja, odnosno uništavanju univerziteta. To se već može prepoznati kao projekat koji je na sceni više od decenije i koji pokazuje da u okvirima Bolonjskog procesa nije moguće realizovati povezanost naučnog rada i nastavnog procesa.

  Na koji način Bolonja to onemogućava?

  Jednostavno zbog toga što je ta ideja, ideja Bolonje, američka ideja, toliko pragmatična da ona predstavlja zapravo ,,srednjoškolizaciju“ visokog obrazovanja. Kao što je svojevremeno, na žalost pokojni, Stipe Šuvar pravio svoje ,,šuvarice“. Posebno je problem što se unutar Bolonjskog procesa poništavaju kulture, saznanja, dometi u obrazovanju tzv. malih naroda. Cijeli taj proces je, zapravo, okrenut sticanju znanja po kvantitetu, a ne po dubini i kvalitetu.

  Koliko Bolonjski proces utiče na sam sistem nauke ili, preciznije, nauka?

  Kada je riječ o povezivanju nauke i obrazovnog procesa, riječ je uglavnom o primijenjenim istraživanjima. Čak nema ni razvojnih istraživanja, a posebno nije moguće raditi fundamentalna istraživanja. Dakle, te kulture i svi oblici stvaralaštva, prije svega malih naroda, jednostavno se poništavaju i oni koji prođu Bolonjski proces, koji završe različite cikluse studija, oni će biti obični roboti u funkciji ovih ili onih interesa. A, taj funkcionalizam, to je veliko zlo zapadne hemisfere! On će jednostavno uništiti sve ono što bi trebalo imati tu duhovnu ili teorijsku potku. To automatski dovodi do poništavanja onih disciplina koje hoće, koje žele, koje moraju po svojoj vokaciji biti okrenute tom teorijskom sadržaju.

  Dakle, kako stvari stoje, naučni skup će otvoriti mnogo veća i dublja pitanja od same Bolonje?

  Svakako! Treba vidjeti šta je uopšte sa idejom univerziteta danas? Šta je sa visokim obrazovanjem? Ne samo u odnosu na Bolonju, nego i na našu cjelokupnu budućnost, u odnosu na nužnost većeg i bržeg razvoja, posebno disciplina koje bi trebale da predstavljaju teorijsku osnovu za primijenjene nauke.

  Kako to da su akademske zajednice u BiH, bez nekih ozbiljnijih naučnih studija tek tako, ad hoc, prihvatile Bolonju, zdravo za gotovo? I tek sada, deset godina poslije, imamo otvorenu diskusiju na tu temu.

  To su, naravno, uradili političari. Oni su prije nešto više od 10 godina, mislim na predstavnike ministarstva i u Federaciji i u Republici Srpskoj, potpisali taj dokument i onda su se, nažalost, počele javljati različite forme primjene, koje su, takođe, svedene na ono što nazivamo činovništvo, birokratija, formalni pristup visokom obrazovanju… Dobili smo na kraju, a to tvrde ljudi koji dugo rade u obrazovanju, jednu apsurdnu situaciju u kojoj smo prije Bolonje imali daleko bolje zakone, daleko bolji univerzitet i daleko više realizovanu ideju nezavisnog univerziteta. Sada smo mi na jednom razmeđu. To u dokumentima Bolonjskog procesa nazivaju ,,obrazovanje u tranziciji“. Ja ne znam šta to tačno znači. Uglavnom, nalazimo se u jednom raskoraku, ili možda čak u jednom vakuumu, gdje se na univerzitetu ne događa ništa što bi bilo bitno. Samo se insistira na tim praktičnim, pragmatičnim i birokratskim stvarima i to je zapravo taj ključni problem.“

  http://www.6yka.com/miodrag-ivanovi-bolonja-propast-visokog-obrazovanja#.Tt9J9bWYR8U.facebook

  И на самом крају, проф. Живановић потврђује наслововог интервјуа:

  „Naši univerziteti su pod direktnom partijskom kontrolom ili partijskim kontrolama, kako vam drago. Teško je tu bilo šta promijeniti ukoliko se ne promijeni svijest i percepcija, prije svega studenata, gdje, kako i na koji način mi to živimo i radimo. A, za to je opet potrebno, kao što rekoh, promijeniti obrazovni sistem koji je trenutno na snazi.“

 41. Није Болоња пропаст образовног система већ корумпирани, ограничени, заостали и неспособни људи из високог образовања који нису знали овај процес спровести.

 42. Bojane, ja jesam za to da svi stave ime.. Ali ti si stavio sliku i ime, pa zato dajes „ublazene“ komentare.. Izjasni se u potpunosti ako smijes, jesi li za ili protiv, koji je tvoj stav o svemu ovome? Navedi i ti neke argumente, ti samo sa strane nesto dobacujes:D

 43. lera, ti si prosli put kad je Dronjak govorio o korupciji bio protiv njegovih izjava, pa me interesuje odkud to da ga sad hvalis i da podrzavas njegova objasnjenja? Mora da je doslo iz g….. u glavu da to treba podrzati, a ne kritikovati bez argumenata!

 44. Док је куртоазних Јована међу нама, глагољаши-шагољаши ће вазда имати покоју овцу за наг.зити па послије и приклати…

  Овај „АНУРСОВАЦ“ је унапријед знао како ће ти Смиљко отпоздравити…B-)B-)B-)

  Јоване, (Ј)ОВАНЕ!:P

 45. Ceca, 07.12.2011. 17:07:58
  Цецо, моји коментари су увијек искрени и отворени, без ублажавања, а то знају ови који су прије читали моје коментаре нпр. drazen78bl. А чини ми се ни да мој претходни коментар о Болоњи није баш благ.
  Што се тиче дроњка ја сам ставио први коментар на прву причу о овом случају, не мислим се понављати.
  Једино што би могао додати је да је њему лако бити лидер међу студентском стоком кад нема конкуренцију тј. у мору једноумља, летаргије и несвјесности лако је појединцу да се истакне ако има имало муда.

 46. Bojane u pravu si! Studenti su stoka i ne zasluzuju nikakve promjene jer sta god da neko uradi za njih, ne valja i pljuju. Najgora su populacija ljudi, a narocito studenti koji su u Studentskom domu. Zabiju se u te smrdljive sobe, gdje ih zivi po 5-6 u sobi, smecari. I da stvar bude gora, most Venecije prelaze samo kad idu na faks, a nekima je faks preko puta, pa imaju srecu da ne moraju ici daleko od doma, jer imaju strah od ljudi… Studenti u domu su najveca stoka! Malo je izuzetaka, a oni su vjerovatno primorani da tu zive, ali se ne druze sa ostalima i ne izlaze u „Veneciju“, a samim tim su i cudaci za ostalu smrdljivu „raju“.. Govorim argumentovano jer sam godinu dana bila primorana da zivim u domu i to mi je najgori period za vrijeme studiranja! Da nisam bila i sve to vidjela, nikad ne bih ni pomislila da studenti, buduci skolovani ljudi, mogu biti takva stoka!! Sve pohvale Dronjku, ali mislim da se za citaonice, za renoviranje kafica u domu, boljih uslova u menzi nije trebao ni boriti jer to domski smecari ne cijene sigurno. Nadam se da ce se odsad boriti za poboljsanje studiranja na svim fakultetima, kako je i poceo na Medicini.. Ja sam sa Ekonomije, pa se nadam da ce se i moj fakultet u skorije vrijeme spomenuti u pogledu promjena na bolje…

 47. Ceca, 08.12.2011. 16:00:39

  Бојан Нишевић је човјек за поштовање. Иако су га овдје многи прозивали везано за завршен приватни факултет и начин запошљавања, Он овдје својим наступом показује да је интелигентан и поштен човјек, спреман под пуним именом и презименом (све са сликом) напише оно што многи не смију ни под лажним ником. Да не буде забуне, уопште човјека не познајем. Не знам да сам га икад видио у животу.

  А ово што пишеш о студентима у дому је некоректно. Упознао сам многе од тих људи. Увијек сам цијенио људе који су с намјером дошли у овај град, који празног стомака сједе у читаоници по десетак сати дневно, да се извуку из своје тешке стартне позиције поштеним радом. Таквих је међу студентима много. Наравно, има и оних других, који не уче, или који имају ту „срећу“ да им моћни очеви могу значајно помоћи при студирању. Већ сам описао један такав прототип, а није мали број оних који завршавају факултет нерегуларно. Али никад не треба генерализовати.

  Поздрав и други пут без вријеђања, ако може!?

 48. Тако је говорио Дроњак. У децембру.

  Већ у јуну је сједио са представницима те исте власти за асталом на теферичу који Копања организује сваке године.

  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Druzenje-u-organizaciji-Nezavisnih-novina-Obala-Ugra-razgalila-zvanicnike-146828.html

  Штета па на овом линку нема фотографија (али има у Гласу Српске) да га видите како сједи међ најмудријим главама Српске.

 49. Ne bi se on zvao Dronjak da nije dronjak. Znali su nasi stari kome dati kakav nadimak i prezime. Njegovo pleme dronjavo nije bez razloga dobilo takvo prezime, a geni cuda cine. Drvarski lobi:Spiric i netjak, a Dronjci iz drvarskog sela Sipovljani. Prijedorski dronjci su drvarski dronjci.

 50. Nadovezujem se na komentar drazen78bl
  Dr. Lazar Tomašević je čovek, čija grandiozna dela najrečitije govore o njemu. Ovog naučnika je predsednik asocijacije za rak i sidu P.Engelmayer na sajmu nauke sveta u Španiji nazvao ‘Tesla medicine novog doba’. Žalosno je da pucate u njega i porodicu, a zapravo pogađate sebe zbog svoje kratkovidosti. Sigurna sam da njemu pripada počasno mesto među srpskim velikanima.
  Upitno je kolika je vaša nagrada za ovaj spin.

  Zahvalna pacijentkinja iz Londona.

 51. У овој земљи се много важне ствари раде скривене од очију јавности! У овој земљи превентива је појам који постоји у енциклопедији, а не и у пракси! У овој земљи најбогатији људи су лопуже и имају власт! Зар очекујете да они уреде цивилно друштво једнаких шанси? У овој земљи академска заједница ћути на појаве корупције, непотизма, и свих других негативних појава које су рак друштва!

  У овој земљи сви знају како треба радити, а одговорност и ризике нико не жели преузимати.

  У овој земљи ко се није у стању прилагодити лоповским правилима сматра се обичном будалом.

  У овој земљи огроман број људи сједи у институцијама које служе да се замаскира истина и добијају пристојне плате за то!

  У овој земљи поштен човјек са талентом може само да сједне и плаче или да је напусти па да покуша да се остари на неком другом мјесту у неком уређенијем друштву!

  То је укратко дефиниција и скенирање стања код нас, а остало је лук и вода и млаћење празне сламе!

  Код нас критичка маса људи који могу изнијети послове наретка или ћути у мишијим рупама или једноставно не постоји! (Не рачунам појединачне случајеве који само служе „демократским“ властима које послије могу да кажу: „Ево постоји демоктарија, кад оволико људи по форумима може да пише а да се не процесуише)

  И гдје смо стигли? Ево линка: http://www.frontal.rs.sr/index.php?option=btg_novosti&idnovost=27832#komentar)

 52. Дроњак је играч режимских медија тј. дупелизаца власти то и врапци знају. Кусмукача му дала двије стране интервјуа у новинама ко да је Тесла а не студент па је случајно сутрадан био и на РТРСУ у Пресингу.
  Дозволио је да манипулишу њим а они га само искориштавају за своје рачуне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *