Нико од наставника неће остати без посла

БАЊА ЛУКА – У оквиру рационализације школског система у Републици Српској нико од наставног особља неће остати без посла, јер ће број запослених бити усклађен са одласком радника у пензију. Помоћник министра просвјете и културе РС Мирослав Бобрек рекао је данас да у наредних три до четири године у школама у РС треба да у […]

понедељак, јул 13, 2009 / 16:34

БАЊА ЛУКА – У оквиру рационализације школског система у Републици Српској нико од наставног особља неће остати без посла, јер ће број запослених бити усклађен са одласком радника у пензију.

Помоћник министра просвјете и културе РС Мирослав Бобрек рекао је данас да у наредних три до четири године у школама у РС треба да у пензију оде 1 000 просвјетних радника.

"Оно што ми се чини као неправилна интерпретација Правилника о наводно 500 радника вишка, јесте што се та бројка појављује због тога што се смањује број ученика у основним школама, а самим тим се самањује број одјељења. То је тренд који траје у РС и логично је да за посљедицу има смањење посла", рекао је Бобрек новинарима у Бањој Луци.

Он је додао да су Правилником о четрдесеточасовној радној седмици регулисане оне активности које наставно и ваннаставно у школама треба да обави да би се реализовао наставни програм.

"Сигурно није једини задатак просвјетних радника у учионици и у за катедром него је има и много рада са ученицима у ваннаставним активностима, у контактима са родитељима и друштвеном заједницом", рекао је Бобрек.

Он је нагласио да Министарство просвјете и културе РС има сталну и добру сарадњу са Синдикатом образовања науке и културе РС, те да се сви правилници се доносе у консултацијама са школама, а самим тим и представницима синдиката.

Представници Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске затражили су данас одлагање примјене Правилника о финсирању основних и средњих школа јер би како наводе његовом примјеном велики број радника остао без посла.

Предсједник Синдиката образовања, науке и кутлтуре РС Стеван Милић рекао је да се Правилником повећава број ученика у одјељењима што аутоматски доводи до смањења броја одјељења и вишка просвјетних радника, те да би око 500 радника могло остати без посла због повећања седмичне норме часова у средњим школама за наставнике језика и метематике са 18 на 20 и за остале предмете са 20 на 24.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *