Никад није касно: Србија доставила документацију за Дивјака

Надлежни аустријски суд у Корнојбургу примио је захтјев Србије за изручење пензионисаног генерала Армије БиХ Јована Дивјака, кога Београд тражи због сумњи за ратни злочин у Добровољчкој улици у Сарајеву. "Документација из Србије је доспјела", потврдио је данас портпарол тог суда Гернот Брајтенберг-Цененберг за аустријску новинску агенцију АПА. Према његовим ријечима, након што је пристигао […]

понедељак, 28 марта, 2011 / 19:04

Надлежни аустријски суд у Корнојбургу примио је захтјев Србије за изручење пензионисаног генерала Армије БиХ Јована Дивјака, кога Београд тражи због сумњи за ратни злочин у Добровољчкој улици у Сарајеву.

"Документација из Србије је доспјела", потврдио је данас портпарол тог суда Гернот Брајтенберг-Цененберг за аустријску новинску агенцију АПА.

Према његовим ријечима, након што је пристигао захтјев Србије за екстрадицију, почиње прикупљање документације за изручење.

Надлежни у суду ће, како је навео портпарол суда, прикупити и размотрити све доступне документе у случају "Дивјак".

Ако доспије и захтјев БиХ, оба ће бити паралелно размотрена, рекао је он и додао да је "теоретски могуће да судија сматра могућим изручење и у Србију и у БиХ".

Портпарол суда каже да ће екстрадиција Дивјака услиједити тек након одговарајуће "политичке одлуке" аустријског Министарства иностраних послова.

Портпарол Министарства иностраних послова Аустрије Петер Лаунски-Тифентал каже да захтјев власти БиХ, који је такође, према писању медија из Сарајева, послат, "није стигао".

Зоран Перковић, помоћник министра иностраних послова БиХ за међународно-правне и конзуларне послове, раније је рекао да би захтјев БиХ за изручење Дивјака могао да стигне у Аустрију почетком ове седмице.

Министарство иностраних послова БиХ 22. марта упутило Аустрији захтјев за изручење Дивјака. Захтјев аустријским властима предаће Амбасада БиХ у Бечу.

Јован Дивјак ухапшен је 3. марта у Бечу на захтјев Србије која га оптужује да је одговоран за напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. марта 1992. године када су убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА.

Дивјака је суд у Корнбургу 8. марта пустио из притвора уз кауцију од 500.000 евра која је плаћена из буџета Кантона Сарајево, што је изазвало негодовање званичника Републике Српске и њених представника у институцијама БиХ.Оставите одговор