Никад није касно питати: Какав је ефекат имала помоћ медијима?

Из нашег серијала интервјуа са новинарима, издвојили смо одговоре на питање: Какав је ефекат имала помоћ Владе РС медијима?

среда, 20 фебруара, 2013 / 07:31

Љиљана Смиљанић (Ал џазира Балканс)

И медије погађа лоша финансијска ситуација. Међутим, мислим да је помоћ Владе имала само краткорочан ефекат. С друге стране, многи су тај потез протумачили као начин да Влада утиче на извјештавање медија у РС.

Синиша Вукелић (АТВ, Капитал.ба)

-Помоћ је сигурно помогла медијима, онима који су је добили. Новинари је нису осјетили. Једноставно, јер на крају трке на хиподрому пехар и награду добије џокеј и власник, а коњ коцку шећера. Новац је медијима потребан као и свакој фирми у овој кризи, али га је требало подијели на други начин, са јасним критеријумима.
Од једне КМ, могло се направити двије. Напримјер: Сваки медији је морао за добијени новац, у том износу рекламирати, домаће произвођаче до 50 запослених. Медији би добили помоћ, а домаћи мали прозвођачи, који иначе не могу себи приуштити скупу рекламу у штампаним, посебном електронским медијима, тиме би привукли пажњу потрошача и повећали продају домаћи производа.

Слободан Дурмановић (БН ТВ)

– Видим да је новац који је Влада РС доделила добродошао свим медијима, а нисам приметио да су, након што су добили тај новац, медији мењали своје уређивачке политике: како је ко радио до тада, радио је исто и касније. Да ли је Влада РС требало да да комерцијалним медијима новац из буџета?

С обзиром да је реч о малим и средњим предузећима, која такође учествују у пуњењу буџета, мислим да јесте, тим пре што су касније након "лаганог" повећања пореза та иста предузећа била додатно оптерећена. Дакле, тај новац би добродошао свакој малој фирми која запошљава младе људе и труди се да опстане на тржишту, а субвенција је било и биће и фирмама из других области, па не видим зашто би комерцијални медији били заобиђени.

Да ли је неким комерацијалним медијима дато више новца него што заслужују, односно да ли је подела била праведна ? Ограничићу се на ТВ БН у којем сам стално запослен скоро од оснивања, и на "Нови Репортер" с којим сарађујем последњих 12 година. У поређењу са другим медијима, ТВ БН је, рецимо, могла добити нешто више новца: то није никаква жалба, него одраз стања на медијском терену, што би се рекло. У поређењу са другим штампаним медијима, према ономе што сам видео, "Нови Репортер" је новац који је добио морао да оправда кроз разне додатке на тему усклађивања нашег законодавства са легислативом ЕУ. Tеме су солидно обрађене и онај ко је хтео да сазна на шта РС (не)треба да рачуна у даљем процесу приближавања ЕУ – могао је да добије добар део разборитих одговора.

Него, мени је у целој овој причи занимљиво нешто друго, а то је ситуација да је помоћ Владе РС додељена и медијима чије су централе у Србији, који имају своје редакције у РС, а да, при томе, у србијанским издањима готово да немамо више информација о РС него раније. Просто, не видим у чему је проблем да више информација из РС буде заступљено у медијима у Србији, барем у онима који имају и своје редакције у РС. То, наравно, није питање за редакције у РС, већ за (су)власнике у Србији: просто, није ми јасно зашто је важно да читалац издања у РС добије прилику да сазна свашта у Србији, а да читалац у Србији често није у прилици да сазна нешто више о РС, поред вести из црне хронике и изјава највиших званичника.

Уосталом, ако постоји Споразум о специјалним и паралелним односима РС и Србије, чији је циљ развијање међусобне сарадње, онда би и свима онима који тврде да држе до тог споразума ваљда требало да буде у интересу да се и у Србији свакодневно чује, види или прочита више о РС. По неколико вести више сваког дана, понека прича више – било би добро за почетак.

Синиша Михаиловић (РТРС)

Помоћ владе Републике Српске медијима је протекла у "црној зони”. Бојим се да је на неким примјерима криминогенизована и да сами представници владе морају да траже одговоре о томе како су појединци трошили тај новац. О томе смо причали више пута у нашим емисијама. Наравно да је помоћ потребна, медији су важни, али начин на који је то рађено ће, на жалост, зауставити свако даље издвајање за медије. Ефекат је управо та сјена криминала у неким случајевима.

Саша Мирић (Прес)

Ефекти су различити од медија до медија. Некима је та помоћ добро дошла да подигну квалитет свог рада, некима да не пропадну а некима да пропадну. У сваком случају, уколико та помоћ није условљена политичком послушношћу она је увијек добродошла. У супротном, нанесена је велика штета слободном новинарству.

Жељко Раљић (Респект)

Ми смо Владини, Влада је наша! Добра, а упропаштена идеја. Раде то и у другим земљама, само оне нису неуређене као наша.

Дејан Керлета 

Многи су ту помоћ Владе посматрали и коментарисали као политичку тему, али је кључно шта људи из медија кажу о томе. Лично сам то сматрао значајном помоћи и мислим да је то помогло многим медијским кућама да у одређеним критичним тренуцима превазиђу одређене финансијске проблеме. На жалост то није довољно. Враћам се поново на причу о локалним јавним медијима, који су оптерећени дуговањима управо према држави (доприноси, порези…). Евидентно је да те медијске куће не могу саме ријешити та дуговања и преостаје само пар могућности: да се нађе модел како хитно и најбезболније ријешити ту проблематику и дуговања, да се евентуално изврши приватизација тих медија, поставе способни и одговорни људи из струке у менаџмент или остави стање какво јесте, па "ко преживи причаће"