Никад клуб из мањег града није освојио европски трофеј у фудбалу, као што је Виљареал

Једна реченица можда најбоље описује контекст у којем је синоћ одиграно финале Европа лиге у Гдањску. Када би сви становници градића Виљареала купили карту за утакмицу на Олд Трафорду, на њему би остало још више од 25.000 празних мјеста.

четвртак, 27 маја, 2021 / 18:08

Па ипак, синоћ је Виљареал, а не Манчестер Јунајтед, освојио европски трофеј. Не би смјели патронизовати клуб који је годинама озбиљна сила у једној од најјачих, ако не и најјачој европској лиги, али нема сумње да је побједа Жуте подморнице једна истинска спортска бајка.

Утакмица је завршила 1-1, а Виљареал је славио након што је његов голман Џеронимо Рули одбранио одлучујући једанаестерац у распуцавању супарничком голману Давиду де Хеи. Није могло напетије. Унаи Емерy је тако постао најуспјешнији тренер у историји овог такмичења са четири титуле, а његов клуб је дошао до свог првог трофеја у историји.

Само су Монако и Бастија, до синоћње утакмице, били клубови из мањих мјеста који су дошли до европског финала, а Виљареал је сада постао клуб из (увјерљиво) најмањег града који може поносно рећи да је власник европског трофеја.