Нијемци поетично о Хрватској: Будуће гробље наших милијарди

На Хрватску, земљу са 4,5 милиона становника надвили су се облаци – незапосленост је од 2008. године порасла са 8,3 на 15,9 одсто, а индустрија је у паду и хитно јој је потребан капитал из иностранства, пише њемачки Билд. Како преносе хрватски медији, најтиражнији њемачки лист Билд изразио је добродошлицу премијеру Зорану Милановићу у Лајпциг, […]

четвртак, мај 23, 2013 / 13:07

На Хрватску, земљу са 4,5 милиона становника надвили су се облаци – незапосленост је од 2008. године порасла са 8,3 на 15,9 одсто, а индустрија је у паду и хитно јој је потребан капитал из иностранства, пише њемачки Билд.

Како преносе хрватски медији, најтиражнији њемачки лист Билд изразио је добродошлицу премијеру Зорану Милановићу у Лајпциг, на 150. годишњицу СПД, ријечима да Хрватску чине галопирајући дуг, корупција и велика незапосленост, додајући да се кладе како је та земља следеће „гробље” њемачких милијарди.

“Хрватска улази у ЕУ 1. јула. Хоће ли и ова земља, као и Грчка, постати гробље милијарди евра наших пореских обвезника?”, пита се Билд.

Лист истиче да је Милановић, као премијер будуће 28. чланице ЕУ, јуче учествовао на самиту у Бриселу и истиче да се поставља питање „хоће ли ЕУ имати какве користи од ове балканске земље”.

Висок дуг, пуно незапослених, и још више корупције – стиже ли нам у ЕУ следећи Кипар, следећа Грчка? – питају се у Билду, додајући да Брисел већ платио милијарду „претприступних евра” влади у Загребу.

Након што се придруже Унији у јулу, еври би тек требали потећи. Хрвати се надају да ће годишње из ЕУ касе добити најмање три милијарде евра годишње, пише Билд, али наводи и податке о привредној слици Хрватске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *