Нијемци одустали од уручивања награде Путину

Организатори њемачке награде Квадрига објавили су да одустају од додјељивања награде руском премијеру Владимиру Путину. Организатори Квадриге навели су као разлог „бројне критике у медијима и политичком свијету” и указали да дубоко жале због вијести да бивши чешки предсједник Вацлав Хавел жели да врати ту награду коју је добио 2009, ако би она заиста била […]

субота, 16 јула, 2011 / 18:28

Организатори њемачке награде Квадрига објавили су да одустају од додјељивања награде руском премијеру Владимиру Путину.

Организатори Квадриге навели су као разлог „бројне критике у медијима и политичком свијету” и указали да дубоко жале због вијести да бивши чешки предсједник Вацлав Хавел жели да врати ту награду коју је добио 2009, ако би она заиста била уручена Путину.

„Квадрига се извињава свим укљученим особама… и присиљена је, на велико жаљење, да одустане од додјељивања награде… због све већег притиска који је постао неподношљив и који је пријетио да изазове додатне непријатности”, навела је та организација у саопштењу.

Одлука организатора Квадриге да одустану од додјељивања награде Владимиру Путину неће утицати на односе Русије с Њемачком и Москва ће се с поштовањем односити према одлукама те организације, рекао је данас портпарол руског премијера Дмитриј Песков.

„Поштоваћемо сваку одлуку те организације. То нема никакве везе са руско-њемачким односима”, казао је он.

Награду Квадрига сваке године додјељује њемачко удружење Веркштат Дојчланд личностима које су показале грађанску храбрости, а Путин је ту награду требало да преузме 3. октобра на Дан њемачког јединства.

Он је по оцјени двадесеточланог жирија стабилизовао своју земљу, а и даље је води ка стабилности и просперитету у складу са националним идентитетом.

Раније су ову награду добили Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, Хелмут Кол, Герхард Шредер и други угледни политичари, додијељена је и предсједнику Србије, Борису Тадићу.Оставите одговор